Хлібне місце. На Черкащині не вщухає скандал навколо Тальнівського комбінату хлібопродуктів

21.10.2016
На Черкащині не вщухає скандал навколо Тальнівського комбінату хлібопродуктів. І майже рік тривають виснажливі суди. Останній такий відбувся цього тижня у господарському суді Черкас.
 
Укотре слухалася справа про скасування аукціону щодо продажу цього комбінату. 
 
Суть її у тому, що Тальнівський КХП, який вважався флагманом борошномельної промисловості у державі, продали з аукціону за якихось 17,5 млн. грн.
 
Хоча насправді, ствер­джують експерти, на час продажу вартість комбінату сягала 200 млн. грн. Новим власником цього державного підприємства став депутат Черкаської обласної ради, колишній «регіонал» Олександр Коротков. 
 
З таким поворотом подій не погодилися Державна компанія «Хліб України» й призначений нею керівник підприємства Євген Лахненко. Бо вважають, що банкрутство Тальнівського комбінату хлібопродуктів було зумисним, а продаж — незаконною, проведеною з неабиякими порушеннями законодавства оборудкою.
 
Вони й відстоюють інтереси держави по судах, прагнучи повернути у її власність насправді прибуткове підприємство. На користь таких дій свідчать цифри — торік новий власник одержав 478 млн. грн. доходу, а у державну кишеню потрапило лише 1 млн. 487 тис. грн. податку.
 
Тож поки суди навмисне затягуються, держава втрачає прибутки. Цього разу засідання перенесли через те, що на суд прийшов представник чеської фірми «Агро Інвест Компані», якій пан Коротков свого часу продав комбінат (а ті, у свою чергу, продали його третій особі) і оголосив, що йому потрібний час на ознайомлення зі справою. 
 
Як заявив на суді керівник Тальнівського КХП Євген Лахненко, майно давно належить не цій компанії, тому їхні інтереси ніяк не порушуються. Такої ж думки був і прокурор. Але оскільки представник «Агро Інвест Компані» пообіцяв оскаржувати судове рішення, якщо йому не нададуть два тижні на ознайомлення зі справою, то суд «виділив» йому на таке читання тиждень.
 
До речі, судове засідання було відкритим. Участь у ньому брали представники ЗМІ, а також туди прибули зо три десятки працівників комбінату хлібопродуктів. Перед початком розгляду суддя наголосив, що викрикувати і заважати суду не дозволить.
Тож усі поводилися тихо й мирно. Але по завершенні засідання люди почали заявляти, як добре їм працюється при новому власнику. Такі дії керівник Тальнівського комбінату хлібопродуктів називає тиском на суд.
 
Наступне засідання суду за цією резонансною справою відбудеться вже за кілька днів.