Гра з вогнем. Україна одна серед перших у Європі за кількістю загиблих під час пожеж

20.10.2016
Гра з вогнем. Україна одна серед перших у Європі за кількістю загиблих під час пожеж

(Фото з сайта dniprograd.org)

Україна посiдає одне з перших місць за показниками кількості загиблих під час пожеж у Європі.  Сумну статистику наводять у Державній службі з над­звичайних ситуацій.
 
«Загалом із початку року в Україні виникла 61 тис. 941 пожежа, внаслідок чого загинуло 1 тис. 102 особи та постраждало — 905», — зазначають у прес-службі відомства.
 
Для порівняння: наприклад,  у  Польщі подібний показник менший у 5 разів, у Франції — у 6, в Іспанії — у 14, в Італії  — у 38 разів. І це країни, які за кількістю населення подібні до нашої держави.
 
За даними ДСНС, зазвичай, саме людський фактор, зокрема нехтування громадянами елементарними правилами пожежної та власної безпеки, призводить до пожеж у житловому секторі.
 
«Щодня підрозділи ДСНС України ліквідовують сотні пожеж по всій території країни, які часто призводять не лише до значних матеріальних збитків, а й, що найтрагічніше — до травмування та загибелі людей», — коментують у ДСНС. 
 
Щоб застерегти громадян від пожеж, рятувальники нагадують, що основними причинами загорання є паління у ліжку, неналежний стан електромереж.
 
У випадках виходу з приміщень не можна залишати увімкненими телевізори, праски, варто використовувати для обігріву помешкань тільки сертифіковані електрообігрівачі, дотримуватись правил пожежної безпеки при використанні індивідуальних систем опалення та, що дуже важливо, не перезавантажувати електричні мережі, не вмикати одночасно побутові електроспоживачі великої потужності. 
 
До речі, у ДСНС важливу роль приділяють і роботі з дітьми, оскільки досить часто пожежі виникають саме через дитячу необережність та непильність батьків. Із початком осіннього періоду фахівці Служби порятунку посилюють профілактичну роботу з дітьми.  
 
Аби унеможливити виникнення надзвичайних ситуацій рятувальники влаштовують для дітей громадські акції «Запобігти! Врятувати! Допомогти!», запрошують на екскурсії до пожежних частин, а також проводять відкриті уроки з питань безпеки життєдіяльності у навчальних закладах.
 
Також кожен бажаючий може взяти участь у конкурсах, естафетах та вікторинах на протипожежну тематику.
 
«Подібні заходи для дітей проводитимуть i надалі, аби навчити молоде покоління дій у разі виникнення різного роду надзвичайних подій та елементарних правил безпеки життєдіяльності. Інформацію про заходи публікуватимуть на офіційному сайті ДСНС України та в соціальних мережах», — коментують у прес-службі ДСНС.