У США готові до запуску ракети Antares

18.10.2016
У США готові до запуску ракети Antares

«Антарес» з українським «серцем».

Сьогодні вночі з космодрому на острові Уоллопс в штаті Вірджинія (США) мають запустити ракету Antares, яку розробляли спільно американські та українські вчені.
 
Ракета повинна відправити до Міжнародної космічної станції близько двох із половиною тонн вантажу. «Космічна посилка» складається із запасів продовольства та матеріалів для проведення наукових досліджень, зокрема згоряння палива в умовах невагомості. До слова, напередодні, за сім годин до запланованого старту ракетоносія, американське космічне агентство NASA перенесло запуск ракети. Рiч у тiм, що під час передпускової перевірки не спрацював кабель наземного допоміжного обладнання. 
 
Попри те, що головним розробником ракети-носія Antares є американська корпорація Orbital Science Corporation, апарат створювали в рамках міжнародної кооперації. Основна конструкція першого ступеня «Антареса» розроблена українським конструкторським бюро «Південне» у співробітництві з машинобудівним заводом Макарова, «Хартрон-АКРОС» (Харків), Київприлад (Київ), «Рапід» і «Чезара» (Чернігів) і Хартрон-Юком (Запоріжжя). Саме українська перша сходинка відірве ракету від землі і виведе на заплановану траєкторію в повітрі. Конструктори кажуть, що це і є одним iз найвідповідальніших моментів запуску.
 
NASA у розробці Antares має сумний досвід співпраці з росіянами. Два роки тому, в жовтні 2014-го, попередня ракета з двигуном, виробленим російською компанією «Енергомаш», переробленим під американські стандарти, вибухнула у повітрі майже відразу після зльоту. Фахівці, що були присутні на момент запуску, стверджували, що ніколи не бачили, як два роки невпинної праці та 25 мільйонів доларів фактично миттєво вибухнули в повітрі. Подальше розслідування підтвердило, що вибух стався внаслідок несправності двигуна. Чи був це заводський брак або інша несправність, розслідування так і не з’ясувало. Тому майже рік українські інженери займалися модернізацією ракети.
 
До слова, перший зліт «Антареса» в 2013-му скасували за 9 хвилин до зльоту. Цього року ракета повинна була злетіти на початку вересня, але запуск відклали на жовтень. І потім iще кілька разів переносили через погодні умови.
 
Варто зауважити, що кілька днів тому з космодрому Куру у Французькій Гвіані відбувся успішний запуск європейської ракети-носія легкого класу Vega для американського оператора Terra Bella, що належить Google.
 
Ракета-носій Vega розроблена Європейським космічним агентством (ESA) спільно з Італійським космічним агентством (ASI). Маршовий двигун РД-843 для 4-го ступеня ракети-носія розроблений Державним підприємством «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. Янгеля» та виготовлений Державним підприємством «Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова».