Патріотичне споживання. Українці віддають перевагу вітчизняним харчам

18.10.2016

Кожна четверта гривня у загальному обсязі реалізованої промислової продукції в Україні — це продукція харчової промисловості, заявив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, вітаючи працівників галузі харчової промисловості з професійним святом, яке відзначалося в неділю.

 

«Абсолютна більшість продуктів харчування, що споживаються в нашій державі, — українського виробництва. Це найкраща характеристика вашої праці. За вісім місяців поточного року обсяг реалізованої продукції становить 232,9 мільярда гривень», — повідомив міністр.

 

За його словами, у першому кварталі 2016 року використано більшість річних квот на експорт до ЄС, а обсяг експорту продукції АПК з України в країни Європи за дев’ять місяців, порівняно з аналогічним періодом 2015 року, збільшився на 15 відсотків.

 

Харчопереробна галузь на сьогодні є однією з провідних галузей економіки та демонструє високі темпи розвитку. Завдяки їй громадяни України забезпечені основними видами продовольства вітчизняного виробництва та не залежать від імпорту.

 

До речі, Сьєрра-Леоне зацікавлена у розширенні переліку позицій української сільськогосподарської продукції, що постачається на її ринок. За результатами зустрічі з міністром сільського, лісового господарства Республіки Сьєрра-Леоне Монті Патріком Джонсом прес-служба Мінагрополітики повідомила, що вони зацікавлені у нашій курятині, столовому яйці та органіці, а ми — у їхніх какао-бобах та інвестиціях у тваринництво.

 

Сьогодні основними статтями українського експорту до цієї африканської країни є молоко та молочна продукція, продукція борошномельної промисловості. Наразі розпочато роботу з розширення номенклатури експорту. Загалом же частка країн усієї Африки в загальній структурі зовнішньоторговельного обігу продукції аграрного сектору України на сьогодні складає 12,5 відсотка.

 

Водночас, порядок вибору ставок на перевезення зерна Державної продовольчо-зернової корпорації України залізничним транспортом відтепер обирає автоматизована система — «Система вибору ставок», а для усіх експедиторів працюють єдині правила подачі пропозицій.

 

Із вересня ДПЗКУ запустила її у промислову експлуатацію. Система, яка самостійно акумулює дані експедиторів щодо вартості послуг і обирає найнижчу ціну, розроблена ІТ-підрозділом корпорації і протягом серпня працювала в тестовому режимі.

 

Автоматизація та систематизація процесу отримання, вибору та затвердження ставок на залізничні перевезення дає можливість одержувати оптимальні пропозиції на транспортно-експедиторські послуги при перевезенні зерна залізничним транспортом, скорочувати час опрацювання отриманих пропозицій та автоматизувати затвердження тарифів.

 

Оскільки запроваджена система продемонструвала високу ефективність та сприяла економії коштів, планується найближчим часом розробити аналогічний сервіс для відбору автомобільних перевізників та інших логістичних, інформує прес-служба ПАТ «ДПЗКУ».