Держлісагентство і СБУ разом спробують припинити вирубку і контрабанду українського лісу до Європи

18.10.2016
Держлісагентство і СБУ разом спробують припинити вирубку і контрабанду українського лісу до Європи

Коли у вагоні з надписом «дрова» побачиш колоди кругляку, не вір очам своїм. (Фото зі сторінки Ростислава Гудзінського у «Фейсбуці».)

Новину про те, що Україна стала світовим лідером з експорту дров, більшість інформагенцій повідомили у стилі кримінальної хроніки. Воно й не дивно після стількох скандалів на найвищому рівні, які зачепили не тільки очільників митниці, залізниці, Держлісагентства, прикордонних областей, а й екс-Прем’єра з найближчим оточенням.

«Дрова» для елітних меблів

Якісний ліс-кругляк почали масово вивозити в Європу ще за часів «вотчинності» над карпатськими ресурсами соціал-демократів на чолі з нинішнім посередником мінських переговорів.
 
Важко сказати, хто у кого, коли і яку частку «бізнесу» відтиснув, але нинішня війнушка вітчизняних варварів дає лісам шанс.
 
Ясно ж, що підтримувати чи блокувати перерозподіл ринку місцевий люд закликати не наважаться. Втім, піднімаючи ґвалт щодо нелегального експорту кругляку під виглядом кривенького сухостою, ні-ні та й активізують ненароком тих, кому і справді не байдужа доля природних ресурсів Вітчизни, як би пафосно це не звучало. 
 
За документами, всі вагони, застряглі нині на залізничних перевалках у прикордонних областях, везуть у Європу саме дрова. Бо в Україні таки почала діяти заборона на експорт кругляку.
 
Голова об’єднання «Голос» Ростислав Гудзiнський зробив знімки, які ілюструють цей матеріал, в Івано-Франківську і розмістив їх у соцмережах зовсім недавно — 8 жовтня нинішнього року.
 
Його фото свідчать: масштаби нелегальної вирубки лісу в Україні настільки масові, що поїзди чекають своєї черги, аби відправитися в Європу, утворюючи затори на коліях.
 
Оскільки приховати такі відверті факти від громадськості справді важкувато, є надія, що до боротьби за збереження лісів приєднаються не лише ті, хто на зарплаті, а й місцеві мешканці.
 
Вони все-таки частенько відчували на собі, скільки лиха і яких збитків завдають їм наслідки жлобського нищення лісового фонду.
 
Починаючи від весняних повеней та знесених зсувами ґрунтів поселень і закінчуючи зникненням необхідних для життя водних артерій та висиханням природних пасовищ. 

Геополітичні колоди

Звісно, гріх не скористатися такими кричущими доказами державної корупції й не використати їх як у внутрішньо-, так і у зовнішньополітичній боротьбі.
 
Ті, кому вигідно розхитувати позиції нашої держави на світовій арені, знайшли «єдино правильне рішення», з яким гасають останні кілька місяців по всіх зарубіжних інстанціях: домогтися від МВФ припинити кредитування України до тих пір, поки питання контрабанди українського лісу не буде закрито і до тих пір, поки за ґратами не опиняться всі чиновники митниці, які пропускали поїзди з «дровами» в Європу.
 
Тож біля офісу МВФ в Україні 28 жовтня закликають перекривати проїзд. «Якщо представник МВФ спуститься до нас, то висуваємо наші вимоги і вимагаємо не давати «нашiй владi» новий кредит до тих пір, поки не будуть заарештовані всі чиновники, які причетні до контрабандного вивезення лісу до Європи.
 
Ці вимоги стосуються не стільки самого лісу, скільки боротьби з корупцією», — лунають, безумовно, не позбавлені раціональності заклики організаторів «зелених» протестів. 
 
І вони таки отримали офіційну відповідь: минулого тижня при Держлісагентстві створено робочу групу з виявлення та аналізу фактів порушення законодавства під час оформлення сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлення з них пиломатеріалів. Про це щойно повідомила керівник Держ­лісагентства Христина Юшкевич.
 
За її словами, до складу спецкомісії увійшли представники Головного управління з боротьби з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України, а також експерти державного підприємства «Лісогосподарський інформаційно-аналітичний центр».
 
Робоча група виявлятиме та припинятиме корупційні механізми експорту деревини за сертифікатами походження, виданими на підставі підроблених товарно-транспортних накладних. 
 
Як відомо, саме Державне агентство лісових ресурсів України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через міністра аграрної політики та продовольства і який реалізує державну політику у галузі лісового та мисливського господарства.
 
Саме тут воно здійснює державне управління. Саме на нього покладено державний контроль за дотриманням вимог нормативно-правових актів щодо ведення лісового господарства, здійснення моніторингу лісів, організацію видачі в установленому порядку спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів.
 
Відтепер нові фахівці, яким, природно, важкувато було поодинці контролювати роками налагоджені контрабандні ланцюжки, працюватимуть у тандемі з СБУ. 

Винищення лісу дорівнює тероризму

На початку нинішнього року Клаус Йоханніс, президент Румунії, сусідньої країни, яка так само страждала від нелегального експорту лісових ресурсів, підписав закон, яким прирівняв до загрози для національної безпеки незаконну вирубку лісу чи будь-які інші дії, що загрожують водним, лісовим чи земельним ресурсам.
 
За новим законом, незаконна вирубка одного (або, більше) гектара лісу переслідуватиметься в Румунії як посягання на національну безпеку держави.
 
Адже протягом останніх 20 років ця країна втратила через незаконну вирубку лісу близько 80 мільйонів кубометрів деревини на суму близько п’яти мільярдів євро.
 
В доповіді Грінпіс стверджується, що з 2000 до 2011 років у Румунії зникало три гектари лісу за годину, а випадки незаконної вирубки фіксувалися щодня.
 
У 2013—2015 роках, як повідомляли світові ЗМІ, австрійська деревообробна компанія Schweighofer закуповувала в Румунії величезні обсяги деревини у сумнівних лісозаготівельних фірм. 
 
Журналісти дослідили, що компанія-імпортер діяла через своїх колишніх менеджерів і була пов’язана з румунськими політиками та бізнесменами з кримінальним минулим.
 
Schweighofer пропонувала кредити багатьом лісозаготівельним фірмам, причетним до незаконної вирубки, щоб ті могли нарощувати обсяги. 
 
Важко сказати, за якими схемами облисіли гори і долини в українському лісогосподарстві. Сподіватимемося, що уповноважені від Служби безпеки, які підключилися до розслідування і контролю, зможуть у цьому розібратися не гірш від європейських ґрінпісівців.
 
Парадоксально, але певною мірою оптимізму додає й та обставина, що неконтрольоване винищення лісів в Україні вже б’є рикошетом і по сусідніх європейських державах.
 
Стихійні лиха, джерелом яких визнано в тім числі й терористичне поводження з карпатськими лісами, дошкуляють не лише горянам Івано-Франківщини та Закарпаття, а й сусідам із Євросоюзу.