Маріуполь лякають активні обстріли в навколишніх селах

13.10.2016

На Маріупольському і частково на донецькому напрямках в зоні АТО зараз найгарячіше. Очевидці, які приїхали до Маріуполя у справах повідомили «Україну молоду», що вибухи снарядів і мін добре чути у півмільйонному місті. Канонаду чути навіть при закритих вікнах. 

 

Ці свідчення опосередковано підтверджують у штабі АТО, адже загалом позаминулої доби ворог 44 рази відкривав вогонь по позиціях ЗСУ. При цьому, на маріупольський напрямок припало 34 обстріли від загальної кількості!

 

Мінами 122 мм калібру окупанти накривали Широкіне та Водяне, а в інші приазовські села «надсилали гостинці» меншого калібру. Саме ці вибухи зараз чують стривожені маріупольці.

 

Під час обстрілів промзони Авдіївки, що поблизу окупованого Донецька та сіл Талаківка і Водяне, що під Маріуполем, було поранено чотирьох захисників України.

 

За даними штабу АТО, висока «інтенсивність ведення вогню окупантами на цій ділянці лінії розмежування зберігається вдень та вночі».

 

Дещо спокійніше на луганському напрямку: тут, не зважаючи на постійні обстріли бойовиками позицій ЗСУ, з одного боку та протести місцевих мешканців – з іншого, командування української армії усе ще сподівається на синхронне, «дзеркальне» відведення військ в районі Станиці Луганської.

     

Так, Головне управління розвідки Міноборони повідомляє, що поблизу Станиці бойовики й надалі порушують умови рамкової угоди від 21 вересня щодо розведення сил на цьому напрямку: мовляв, не приняються провокаційні обстріли, окупанти так і не залишили позиції в районі мосту через річку Сіверський Донець, спостерігачів місії ОБСЄ до району відведення не допускають тощо.

     

Водночас, не зважаючи на всі вищенаведені порушення, в ГУР Міноборони сподіваються, що «відновлення заходів відведення, запланованих на 13 жовтня 2016 року», таки відбудеться!

       

І це при тому, що обстріл позицій ЗСУ в районі Станиці Луганської підтверджують і у штабі АТО. Ще й додають, що захисники України готові відбити ймовірний наступ бойовиків, бо дії ворога вказують на такі наміри.

       

Водночас, в районі зон міста Золоте і села Петрівське, де війська з обох сторін були відведені вглиб на оди еілометр раніше, фіксується відносна тиша. Тут усе ще триває розмінування місцевості. Спостерігачі ОБСЄ усе ще скаржаться, що саме через мінні поля вони усе ще обмежені в доступі до цих районів розведення.