Перший сніг в Києві прогнозують на вихідні

13.10.2016
Прогнозована синоптиками жовтнева зима все ж прийде в Україну вже до кінця цього тижня.

«Вже на ці вихідні сніг випаде у Києві», — йдеться у повідомленні Укргідрометцентру. «Температура понизиться та подекуди очікуються перші заморозки. Це можна повноцінно назвати початком зими, адже значного потепління поки не очікується», — говорить «УМ» директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда.
 
Найхолодніше буде на заході країни — до 5-7 градусів вище нуля. Трохи тепліше сьогодні на півночі — 8 градусів iз позначкою «плюс». У східних та центральних областях повітря прогріється до 11 градусів. На півдні синоптики обіцяють +12...+14°С на материковій частині країни, а в Криму — до +19°С. На Правобережжі та у південних областях — дощі. У Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, вдень і у Вінницькій, Миколаївській і Херсонській областях — сильні дощі. В Одеській та Чернівецькій областях — дуже сильний дощ. А в Карпатах — дуже сильний сніг. На решті території без опадів. Про це йдеться в прогнозі Українського гідрометцентру. 
 
Вітер переважно східний, 7-12 м/с. Уранці та вдень в Україні, крім північних областей, очікують пориви вітру до 15-20 м/с, а в південній частині місцями 25 м/с. Крім того, вранці та вдень на Азовському, в північних районах акваторії Чорного моря та в портах пориви вітру сягатимуть 25-27 м/с. Висота хвиль на Чорному морі — 2-4 метри, на акваторії Азовського моря — 1,5-2 метри. Одесити вже вчора дослухалися до порад синоптиків і не відправляли дітей у школу.
 
За церковним календарем, 14 жовтня відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Цього дня наші пращури вперше зу­стрічали зиму. На Покрову особливу увагу приділяли вітру: якщо цього дня вітер зі сходу чи півночі — зима буде холодною; з півдня — теплою; із заходу — до сніжної зими; а якщо вітер мінливий, то й зима буде такою.