«Стіна» тріщить

12.10.2016
Скандально відомий проект «Стіна», реалізація якого почалася рівно два роки тому, знову згадали у рамках розслідування можливої корупційної складової при його втіленні у життя. Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник днями висловився досить обережно, заявивши, що хоча слідчі й виявили порушення та певні невідповідності, але говорити про шкоду та винних осіб ще рано, тим паче пред’являти комусь звинувачення.
«Скажімо так, не все гладко з проектом «Стіна». Необхідно провести ще дуже багато роботи: фактичний огляд, вивчення кошторисної документації, проведення експертиз, ревізій. Там за кожну ділянку відповідали різні люди, і досить велике коло людей, яких треба відпрацювати, і відповідно прийняти рішення», — сказав головний антикорупціонер.
Нагадаємо, що головним ініціатором «Стіни» у 2014 році був тодішній Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, котрий запевнював, що споруда стане надійною перешкодою проти можливого проникнення російських військ в Україну. Фортифікаційна споруда з бетонних загорож, контрольно-слідових смуг, сигналізацій та ровів мала простягнутися на 2295 км (загальна довжина кордону з Росією). Реалізація проекту спершу була зосереджена на території Чернігівської та Харківської областей, а згодом мала продовжитися в Сумській та на півночі Луганської областей. Завершення будівництва планували в 2018 році. (Роботи на найпроблемніших 500 км кордону з Донецькою та Луганською областями — відкладали «на кращі часи», після завершення бойових дій).
Ще в березні нинішнього року в НАБУ вже виникали питання щодо цього специфічного будівництва й бюро почало вести розслідування за фактом розкрадання коштів під час робіт. А керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький ще весною повідомляв: «НАБУ здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016000000000870 від 29.03.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, за фактом розтрати шляхом зловживання службовим становищем грошових коштів Державного бюджету України, виділених на реалізацію проекту «Стіна» на державному кордоні України з Російською Федерацією».
Тож чи встоїть «Стіна» при військовому втручанні ззовні — невідомо. Утiм суттєву «тріщину» вона вже дала, не витримавши «навали» вітчизняних корупціонерів, адже вартість проекту в 8,4 млрд. грн. хоч згодом і була досить урізана, все одно залишається ласим шматком для зловживань.