Адвокат Романа Сущенка розраховує обміняти його, як Савченко

11.10.2016
Аж у п’ятницю, 14 жовтня, український консул уперше, напевно, зможе навідати журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, який перебуває в московському СІЗО «Лефортово» за звинуваченнями у шпигунстві.

Адвокат Сущенка Марк Фейгін бачився з журналістом у понеділок уже втретє пiсля ув’язнення й запевнив, що Сущенко перебуває в бадьорому стані.

«Ніяких проблем його стан не викликає. Йому потрібен час, щоб адаптуватися, налагодити якiсь побутові питання. Велику частину з них вирішено. Але все це досить швидко відбувається. Просто треба йому трошки звикнути», — зазначив адвокат.

Окрім цього, за словами Фейгіна, російські активісти допомагатимуть Сущенкові передачами.

«Там є група активістів. Є такий Марк Гальперін. Вони носитимуть йому передачі, які формують на прохання людей. 50 кг на мі­сяць — допустима норма продуктів, яку можна передавати», — розповів Фейгін.
 
Тим часом активісти та дипломати Росії, України та ЄС не збираються лишати справу напризволяще. Так, голова Союзу журналістів Росії Всеволод Богданов надіслав листа до директора ФСБ Олександра Бортникова з проханням надати детальні роз’яснення щодо арешту кореспондента «Укрінформу» Сущенка, повідомили в прес-службі НСЖУ.

Керівник Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко підтвердив, що одразу, як стало відомо про затримання Сущенка, спілка звернулася з проханням проявити солідарність до СЖР, Міжнародної та Європейської федерацій журналістів і до Представника ОБСЄ з питань свободи слова Дуні Міятович.

«Абсурдність звинувачення Романа Сущенка у шпигунстві абсолютно очевидна. Але важливо, щоб про цю очевидність iшлося не лише у вітчизняних заявах, а й у зверненнях різноманітних міжнародних структур», — наголосив Томіленко. 
 
Українські дипломати також заявили, що вимагають звільнення кореспондента. «Чекаємо негайних заяв від ОБСЄ та пані Міятович, від Генсека РЄ Янгланда, від інших структур, які зобов’язані висловити протест проти арешту українського журналіста Російською Федерацією за надуманими звинуваченнями у «шпіонажі», — прокоментувала перший віце-спікер i представник гуманітарної групи в Мінську Ірина Геращенко.
 
Питання щодо незаконного арешту Сущенка українська делегація порушить на засіданні комітетів Генеральної Асамблеї ООН, повідомив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

Він додав, що було відправлено лист на ім’я Генерального секретаря ООН із заявою української сторони, після чого йому було присвоєно статус офіційного документа Ради Безпеки ООН. Того ж дня лист розiслали всім членам Радбезу, зазначив Єльченко. Щодо проблеми навколо арешту журналіста поінформовані й у Європейському Союзі.

Перша заступниця міністра інформаційної політики Еміне Джаппар зазначила, що представниками керівних інституцій ЄС було обговорено питання Сущенка, і запевнила, що європейська сторона відстежує цю ситуацію.ґ
 
Нагадаємо, власкора «Укрінформу», який працював у Франції, Романа Сущенка затримали 30 вересня в Москві, де той, за твердженням адвоката Фейгіна, перебував під час своєї відпустки в родичів.

Тоді його звинуватили у шпигунстві, заявивши, що він є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України і цілеспрямовано збирав дані про діяльність зброй­них сил РФ і росгвардії, які становлять державну таємницю.

Після закритих слухань 1 жовтня суд ухвалив рішення про арешт журналіста на два місяці — до 30 листопада.

Адвокат Марк Фейгін переконаний, що «пришитий» шпіонаж Сущенковi є не що інше, як наслідок відносин між двома державами.

«Перш за все, вся ця ситуація — це наслідок відносин України та Росії. Ситуацій iз Савченко та Сущенком, якби були іншими відносини, просто не було б. Навіть якщо уявити, що Росія підозрювала б, що Сущенко — шпигун, то вони б по-іншому вирiшили питання. Вони просто не пустили б його в країну», — розповів правозахисник в інтерв’ю виданню «Апостроф».

На думку Фейгіна, справа Сущенка, як і справа Савченко, завершиться обміном.