Свинарство під загрозою АЧС

11.10.2016
Свинарство під загрозою АЧС

Найактуальніше питання, на яке терміново треба знайти відповідь не тільки українським свинарям, а й відповідальним за економічну безпеку держави: як запобігти поширенню АЧС.

Проблема захворювання тварин на африканську чуму свиней в Україні винесена на Раду національної безпеки та оборони, повідомив на Національному дні свиноферми, який проходив 4 жовтня в Ірпіні, міністр агрополітики Тарас Кутовий. Представники Асоціації свинарів України, Держпродспоживслужби та профільного міністерства обговорили також питання, пов’язані з прямою державною підтримкою, спецрежимом, і  те, як буде працювати галузь наступного року.
Як стало відомо з оголошених на зустрічі даних держстату, протягом січня-серпня нинішнього року всіма категоріями господарств було реалізовано на забій 2 мільйони тонн худоби та птиці в живій вазі. Це на відсоток більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Попри те, що приватні господарства скоротили постачання м’яса, збільшення відбулось за рахунок сільськогосподарських підприємств. Утім, через постійну загрозу епідемії АЧС ситуація у галузі свинарства залишається складною. Станом на перше вересня порівняно з відповідним минулорічним періодом спостерігається зменшення поголів’я у всіх категоріях господарств на 3,4 відсотка. Загалом кількість свиней на початок осені нинішнього року в усіх господарствах України скоротилася до 7,5 мільйона голів.
Якщо загальне виробництво м’яса та м’ясо­продуктів за січень-серпень поточного року склало 1,6 мільйона тонн, що на 1,1 відсотка більше аналогічного періоду минулого року, то свинини вироблено півмільйона тонн у забійній вазі, що на 3,9 відсотка менше. Нагадаємо, частка її у загальному виробництві м’яса зазвичай перевищує третину ринкового попиту.
Споживання м’яса та м’ясопродуктів на одну особу в нинішньому році, за повідомленням прес-служби Мінагрополітики, очікується забезпечити в обсязі 51,6 кілограма на людину, у тому числі свинини — 18,3 кілограма.