Батареї, вогонь!

06.10.2016
Батареї, вогонь!

А хвостатим байдуже, якi тарифи. (Фото з сайта kurs.if.ua.)

Заморозки, котрі «порадували» українців своїм неочікуваним візитом ще в середині вересня, призвели до того, що влада подумує запустити тепло у квартири раніше. Коли б стовпчики термометрів показували середню температуру +8 упродовж чотирьох діб, місцева влада мала б право не чекати загальнодержавного старту опалювального сезону, а вмикати батареї на власний розсуд, зазначив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку і ЖКГ Геннадій Зубко. «Може бути зниження температури до 6-8 градусів ще до початку опалювального сезону. Тому сьогодні області можуть самостійно приймати рішення щодо цього. Якщо впродовж чоти­рьох діб буде зниження температури до 8 градусів, то можуть увімкнути опалення».
Однак бабине літо все ж порадувало людей теплою погодою на початку жовтня — на цей час, за даними моніторингу температурного режиму фахівцями метеоцентру, середньодобова температура перевищила +10 градусiв, тобто була занадто високою для початку опалювального сезону. Також в уряді зауважили, що, за повідомленням Гідрометцентру, після 14 жовтня знову має бути потепління, тому слід зважати, коли саме вмикати опалення, щоб українські родини не переплачували. «Будемо дивитися по погоді. Буде неправильно, якщо ми включимо опалення, коли в місті буде досить тепло... Тримаю зв’язок із Кульбідою, стежимо за прогнозами, хочеться, щоб підключення опалення було раціональним і ми не витрачали гроші», — зазначив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.
Тим часом опалювальний сезон у Києві проходитиме без проблем, і кияни у своїх помешканнях не мерзнутимуть, переконаний мер столиці Віталій Кличко. «Підготовка до опалювального сезону проходить нормально. Впевнений у тому, що ми почнемо опалювальний сезон, і у квартирах киян буде тепло». За словами Кличка, зараз у 90% будинків Києва встановлено лічильники тепла, тому жителі столиці відчують підвищення тарифів на централізоване опалення мінімально. Окрім цього, в адміністрації повідомили, що всі лікувальні установи столиці готові до холодів і підключати опалення там традиційно почнуть за індивідуальними заявками головних лікарів.
І ось учора мер повідомив, що в лікарнях, школах та дитсадках Києва опалення увімкнуть 10 жовтня.