За землю гроші,

06.10.2016
Ще на початку вересня група учасників бойо­вих дій на сході України встановила кілька наметів під стінами міської ратуші у Львові, вимагаючи виділення їм земельних ділянок, а родинам загиблих — квартир. Організатором акції була громадська організація, яка представляє інтереси учасників боїв на Донбасі, а чимало її членів, демобілізовані військовослужбовці, перебувають на квартирній черзі. 
Упродовж трьох тижнів бійці пікетували міську раду. Однак звернули на них увагу лише на початку жовтня. Депутати Львівської міської ради нарешті погодили рішення на виділення 100 тисяч гривень кожному бійцеві АТО у Львові. Рішення, яке ухвалили після тривалих дискусій, поширюється на 4800 людей, які воювали на Донбасі й проживають у Львові. Це компенсація за земельну ділянку, яку мали отримати військові. «За» відповідне рішення проголосували 53 депутати з 64.
«Ми показали приклад всій Україні. Я хочу, щоб кожне місто розглянуло таку ж ухвалу. Ці гроші — як компенсація замість земельної ділянки. Я б хотів, щоб Верховна Рада передбачила кошти в бюджеті для учасників, а то держава роздає нагороди, а щодо земельної ділянки й усього іншого скеровує до міської влади», — заявив міський голова Львова Андрій Садовий.
За словами начальника юридичного управління ЛМР Гелени Пайонкевич, рішення сесії потребуватимуть ще доопрацювання. Але наметове містечко учасників АТО, що на Площі Ринок, 1, уже розходиться. Вояки вважають, що домоглися свого.
Пайонкевич пояснила, що в роботі над цією програмою будуть залучені представники депутатського корпусу, юридичного управління, а якщо будуть ідеї від громадських організацій — то їх приймуть і опрацюють.
«Таким чином львівська міська рада деякою мiрою відкупилась від нас. Розуміємо, що не всі зможуть отримати землю. Львів не гумовий. Найближчим часом ми розберемо наш пікет, але будемо тримати цю ситуацію на контролі», — розповів учасник бойових дій Сергій Дячишин.
Пікетувальники мають рацію, що місто відкупилося від них. Адже, за Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасникам бойових дій гарантовані земельні ділянки.
Натомість сам Садовий бідкається, що йому підсунили свиню. Мер Львова на своїй сторінці в Facebook скаржиться на те, що державні лідери багато наобіцяли українцям, яких мобілізували на війну. Згадати хоча б «зарплату в одну тисячу гривень на день» і страхування життя «на мільйон гривень на кожного солдата». Тепер усе це доводиться «розгрібати» місцевій владі, ображається Садовий.
«Пікети з матеріальними вимогами учасники АТО проводять чомусь під львівською Ратушею. Ну гаразд, нам не звикати, і Львів спробує хоча б частково виконати обіцянки держави», — пише градоначальник у «Фейсбуцi».
За його словами, на сесію міської ради винесемо такий варіант компромісу з учасниками бойо­вих дій: місто закладає на наступні чотири роки (2017—2020) 400 млн. гривень на матеріальну допомогу демобілізованим бійцям. Це означає виплату 100 000 гривень кожному бійцю. «Ми гарантуємо ці кошти в місцевому бюджеті, але сподіваємося, що держава візьме свою програму на національному рівні і приєднається фінансово. Місто сприяє отриманню учасниками АТО земельних ділянок за межами міста (військові повинні зробити вибір: або така ділянка, або грошова компенсація)», — зазначив Андрій Садовий.
Однак на таку компенсацію зможуть претендувати тільки реальні учасники АТО, а не «багатоденні візитери». Це копітка робота з перевірки списків. Їх остаточно затвердить комісія, куди увійдуть, в тому числі, учасники АТО.