Австралія виступила за міжнардний трибунал у справі збитого на Донбасі «Боїнга»

04.10.2016
Міжнародна слідча група, котра розслідувала катастрофу MH17, оприлюднила черговий звіт, в якому є чіткий висновок, що літак був збитий ракетою «Бук» російського виробництва, яку було доставлено на Донбас із Росії, а потім повернуто назад; ракету випущено поруч із населеним пунктом Сніжне, яке на той момент контролювали бо­йовики.

Виходячи з таких результатів, Австралія почала активно обговорювати можливі варіанти судового процесу.

Глава МЗС Австралії Джулія Бішоп переконана, що Росія накладе вето на будь-які спроби об’єктивного суду, зокрема суду під егідою ООН, тож, на її думку, варто створити міжнародний трибунал «у стилі Локербі», який буде заснований міжнародним співтовариством, із судовим процесом у Нідерландах.

За її словами, сформувати подібний трибунал там «буде простіше», однак необхідно упевнитися, що «він буде наділений усіма необхідними повноваженнями», зокрема у питаннях ймовірної екстрадиції.

Такий суд в обхід Ради Безпеки ООН зв’яже Росії руки і вона не зможе використати право заборони. Також очільниця зовнішньополітичного відом­ства Австралії заявила, що список підозрюваних у причетності до катастрофи рейсу МН17 складуть і затвердять до кінця 2016 року — початку 2017 року.
 
Тим часом глава слідчої групи Фред Вестербеке закликає свідків та учасників операції з перевезення ЗРК «Бук» iз Росії в Україну зв’язатися зі слідством для співпраці в обмін на австралійський паспорт і гарантії безпеки.

«Ми ідентифікували 100 осіб як можливих ключових перевізників ЗРК «Бук», проте в тому, що стосується безпосередньо ролі кожного з них в операції, у нас поки немає остаточної ясності. Ми запрошуємо зв’язатися з нами не тільки цих 100 перевізників, а будь-яких свідків», — зазначив Вестербеке.

За його словами, слідчі готові вислухати кожну історію: «У тих, хто мав безпосереднє відношення до того, що трапилося, можуть бути свої, важливі причини для того, щоб звернутися до нас. По-перше, це може бути співчуття у зв’язку з тим, що сталося, бажання поділитися своєю розповіддю. По-друге, за українським законодавством, у разі співпраці зі слідством ключовий свідок може розраховувати на певні гарантії». 
 
Слідство розіслало смс-повідомлення 50 тисячам жителів Донецької області, які на момент трагедії перебували в районі запуску ракети. Тим ключовим свідкам, хто виявить бажання співпрацювати зі слідством, можуть бути надані гарантії безпеки, аж до отримання австралійського паспорта. Однак тих, хто зізнається у причетності до катастрофи, очікує хіба що пом’якшення покарання.

Нагадаємо, у грудні 1988 року над шотландським містом Локербі вибухнув літак американської компанії Pan American і загинули 270 осіб, в основному громадяни США.

За підсумками розслідування було встановлено, що за теракт відповідальні громадяни Лівії, очолюваної тоді Муамаром Каддафі. У 1999 році після тривалих переговорів полковник Каддафі погодився видати підозрюваних за умови, що суд відбудеться на нейтральній території.

У квітні 1999 року підозрювані були передані шотландській поліції в голландському Утрехті, де на колишній американській військовій базі відбувся суд із дотриманням шотландських законів. У 2001 році суд виніс обвинувальний вирок підсудним.