Електрички можуть відмінити через заборгованість облрад перед "Укрзалізницею"

30.09.2016
Електрички можуть відмінити через заборгованість облрад перед "Укрзалізницею"

І нинi примiськi електрички переповненi.

На сайті ПАТ «Укрзалізниця» нещодавно з’явилося повідомлення про можливе скорочення зупинок або повного припинення приміських перевезень. Причина такого рішення — заборгованість за перевезення пільговиків у приміському сполученні. Лише за вiсiм місяців цього  року сума перевищила 271 млн. грн.  Компенсувати ці витрати  повинні з обласних бюджетів.
 
Проте там посилаються на те, що не отримали субвенції з держбю­джету на ці виплати.
 
Наприклад, дістатися з Вінниці до Козятина за 14 гривень може стати проблемою, бо «Укрзалізниця» може скоротити кількість електричок. І це буде значним ударом по Україні для тисяч людей, особливо пільговиків: пенсіонерів і студентів.
 
«Я родом iз найвіддаленішого від обласного центру Бершадського району»,  — розповідає  студентка Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу Віталія Яценко. — Електричкою по студентському можу доїхати додому і назад у Вінницю за 25 гривень. А на проїзд «маршруткою» необхідно аж 200 гривень. Тому розмови про відміну приміських перевезень мене дуже занепокоїли. Сподіваюся, що кошти для компенсацій «Укрзалізниці» знайдуться».
 
— Питання відшкодування коштів за пільгове перевезення дійсно дуже гостре на сьогодні. Тому керівництво «Укрзалізниці» прийняло рішення: в електропотягах розповсюджувати інформацію про заборгованість перед «Укрзалізницею», а на деяких залізничних станціях з’явилися повідомлення про можливі наслідки ситуації, — розповідає головний інженер залізничного вокзалу станція Вінниця Сергій Магляк. 
 
Лише по залізничному вокзалу станції Вінниця невідшкодована грошова компенсація пільгових категорій громадян у приміському сполученні за вісім місяців цього року становить 4 млн. 759 тис. грн. Пільгових квитків тут придбало більш як 413 тисяч пасажирів, констатує  Сергій Магляк.
 
«Укрзалізниця», щоправда, цього тижня трохи заспокоїла пасажирів: на сайті ПАТ з’явилося нове повідомлення, в якому йдеться про те, що  приміські поїзди з 1 жовтня 2016 року не відмінятимуть —  «зважаючи на велике соціальне значення приміських перевезень та розраховуючи на конструктивну співпрацю з місцевими органами влади щодо виплати ними компенсацій за перевезення пільговиків у приміському сполученні». 
 
Місцеві органи виконавчої влади почали потроху перераховувати кошти за перевезення пільгових категорій громадян. Проте керівництво «Укрзалізниці» зазначає, що, якщо ситуація з компенсаційними виплатами не покращиться, відміна зупинок або скорочення приміських поїздів можлива, особливо в областях, які не погашають заборгованість.