У Гарварді вручили премії за найбезглуздіші досягнення в галузі науки

28.09.2016
Добре відомо, що всі вчені — трішечки диваки. Утім деякі у своїх дивацтвах, які вважають геніальними винаходами, перевершують самі себе. Що вкотре підтвердила 26-та церемонія вручення у Гарварді нагород «За сумнівні досягнення в науці», що є пародією на знамениту Нобелівську премію.
 
Для того, щоб отримати таку премію, теж варто постаратися. Наприклад цьогорічні лауреати «Шнобеля» в галузі біології Том Твейтс та Чарльз Фостер спробували розібратися, що відчувають тварини.
 
Так, Твейтс три дні прожив із козлами на пасовиську, припасувавши собі козлячі ноги, які замовив у експерта з протезування Салфордського університету Глена Гіта. А Чарльз Фостер лазив по смітниках, наслідуючи поведінку лисиці, жив, як видра, борсук, олень.
 
Премію з літератури здобув шведський ентомолог Фредрік Шеберг, який у трьох томах детально описав способи, як зловити муху. Психологи Евелін Дебей і колеги спілкувалися з брехунами і намагалися з’ясувати, як часто ті брешуть і чи варто вірити результатам таких своїх досліджень.
 
Японці Ацукі Хігашіяма і Кохеі Адачі довели, що, коли дивитися на предмети не прямо, а нахилившись, між ніг, то вони сприйматимуться по-іншому.
 
Але найбільше оплесків зібрала Шнобелівська премія Миру. Її присудили групі фахівців зi США та Канади, які написали фундаментальну працю «Про сприйняття і виявлення псевдофундаментальної ахінеї». Цю роботу було визнано ахінеєю фундаментальною.