Народний синоптик Леонід Горбань прогнозує найлютішу за 32 роки зиму

27.09.2016
Народний синоптик Леонід Горбань прогнозує найлютішу за 32 роки зиму

Українці ще й досі не можуть прийти до тями після минулотижневих катаклізмів, котрі пройшлись  значною територією нашої країни. У ніч із п’ятниці на суботу пів-України «трусонуло», подекуди аж до чотирьох балів. Та все ж найбільше постраждала Одеса, котру, до всього лиха з землетрусом, ще й перед тим, через сильні зливи, добряче затопило.
 
А на завершення тижня дісталось і Харкову, де вже цього року випав перший сніг. Проте цим примхи природи не закінчаться, обіцяють синоптики. Теплі речі далеко ховати не потрібно, потепління вже не передбачається, попере­джає  Гідрометцентр.
 
Найближчим часом очікуються дощі, а температура повітря опуститься до 11 градусів тепла. Відносно тепла погода очікується на півдні — вдень повітря там прогріватиметься до +19 градусів. 
 
«Дощі нині йдуть лише в Харківській і Луганській областях. Після проходження цього циклону на територію України надійде більш прохолодне повітря. Помірні дощі пройдуть у західних, північних і центральних областях. Буде спостерігатися невисокий температурний фон. Мінімальна температура вночі +4 — +9 градусів, денна — +11 — +16. В інших регіонах утримуватиметься хмарна погода», — зазначив «УМ» директор Укр­гідрометцентру Микола Кульбіда. 
 
Традиційна наука не береться за довготривалі прогнози, бо часто помиляється: ще не так давно пророкували прихід бабиного літа, а тепла погода вже не хоче повертатися, принаймні поки що. А от народний синоптик Леонід Горбань складає прогнози наперед. Зима, каже, буде ранньою і затяжною.
 
Він прогнозує, що 11-12 градусні морози будуть уже в листопаді. Уся зима буде морозною, аж до кінця березня. Такі люті холоди, розповідає «УМ» Горбань, бувають раз на 32 роки. Тим, хто живе в приватних обійстях, радить запасатися дровами. А досі не утеплені будинки — утеплити, бо опалювальний сезон обіцяє бути затяжним. 
 
27 вересня, відзначається свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. У народі цей день називався Треті Осеніни, або Зрушення (урожай до цього дня має бути зібраний у комору). У народі говорили: «Воздвиження осінь назустріч зимі рухає».