На Вінниччині до кінця року побудують полігон для твердих побутових відходів

27.09.2016
У Муровано-Куриловецькому районі Вінницької області до кінця року планують завершити будівництво полiгона для твердих побутових відходів (ТПВ). Його площа — 2,1 га. Також тут з’явиться нова сортувальна лінія. На її спорудження вже виділено 4,5 млн. грн. з обласного Фонду екологічних інновацій та інвестицій.
 
«Зведення полiгона почалося ще у 2007 році, але через брак коштів процес будівництва затягнувся. На завершення проекту та введення полiгона в експлуатацію район отримав допомогу з обласного бюджету — 900 тис. грн. Ще 300 тис. грн. виділили з селищного фонду. Так, на умовах співфінансування, плануємо завершити довгоочікуваний і вкрай необхідний проект», — розповідає голова райдержадміністрації Сергій Ладан. — Ресурс старого сміттєзвалища вичерпано. Його буде рекультивовано».
 
Через систему ProZorro вже провели торги щодо купівлі та встановлення сортувальної лінії на полігоні, що поблизу сіл Галайківці і Рівне, за шiсть кілометрiв від селища Муровані-Курилівці. Переможцем став Барський машзавод. Він зобов’язався побудувати сучасну сортувальну станцію згідно з усіма відповідними вимогами за 4 млн. 100 тис. грн. На зекономлені кошти — 400 тис. грн. — зокрема, планують будувати майданчики для роздільного збору сміття по селищу. 
 
«Лiнiя зможе сортувати 15-20 тонн сміття на добу. Це повністю забезпечить потреби Муровано-Куриловецького району. Можливо, навіть обслуговуватимемо сусідні райони», — каже Сергій Ладан. 
 
Розпочати роботу з будівництва нової сортувальної лінії планують уже з 1 жовтня. А запрацює вона, як і сам полігон, на початку 2017 року. Це створить для району не надто велике число нових робочих місць — 10-12.
 
Актуальним поки залишається питання щодо закупівлі необхідної техніки для обслуговування полiгона ТПВ. А на це потрібно більше двох мільйонів гривень.