Смертельне «Торнадо»: розстріл поліцейських у Дніпрі сколихнув усю Україну

27.09.2016
Смертельне «Торнадо»: розстріл поліцейських у Дніпрі сколихнув усю Україну

В обох патрульних залишилися сиротами маленькі діти.

26 вересня  Дніпро провів у жалобі. В театрі російської драми імені Горького за величезного скупчення людей прощалися з інспекторами патрульно-постової служби 36-річною Ольгою Макаренко та 27-річним Артемом Кутушевим. Загинули вони напередодні, у неділю. Нечувана трагедія розігралася просто на території центрального автовокзалу міста за, здавалося б, банальних обставин. Автомобіль «Сітроен» сірого кольору порушив правила дорожнього руху, проїхавши на червоне світло. Його зупинили у районі автовокзалу патрульні поліцейські Ольга Макаренко та Артем Кутушев. 

Поліцейський загинув у день народження доньки 

Ніщо не віщувало біди. Артем сів до свого авто для оформлення постанови про порушення правил дорожнього руху. Як має бути у таких випадках, став «вбивати» до планшета дані водія, але той на це відреагував по-своєму.
 
«Він побачив, що робить патрульний, і, оскільки перебував у розшуку за статтею 146 КК України, підійшов до нього, наставив на поліцейського пістолет і попросив віддати документи та відкласти табельну зброю. Патрульний відмовився, і злочинець його застрелив та заволодів його табельною зброєю. А далі відкрив вогонь по напарнику, по дівчині», — розповів  про подробиці трагедії начальник патрульної поліції Дніпра Володимир Богоніс.
 
Подальший розвиток подій можна побачити на відео в інтернеті. Коли зловмисник, розстрілявши патрульних, став сідати до свого авто, його заблокував мікроавтобус, водій якого все бачив, але потім мусив від’їхати, бо той відкрив вогонь і по ньому.
 
Артем Кутушев загинув на місці. Ольгу Макаренко ще протягом майже трьох годин намагалися врятувати медики, але заподіяні травми виявилися несумісними з життям… У день трагічної загибелі Артема його доньці виповнилося три роки.
 
Обоє загиблих прийшли до лав поліції одночасно — із 16 січня нинішнього року. Артем Кутушев до цього встиг відслужити у лавах Зброй­них сил України. У 2015 році заочно отримав диплом за спеціальністю «Правоохоронна діяльність» у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ.
 
Ольга Макаренко закінчила Національну юридичну академію імені Ярослава Мудрого за фахом «Правознавство» і з 2002-го до 2010 років працювала юристом у відділі освіти Індустріальної районної ради у Дніпропетровську. У загиблої залишилися двоє дітей і чоловік. 

«Реальний і зухвалий бандит»

Трагедія сталася на очах значної кількості людей, яких недільного ранку на автовокзалі вистачало. Отож правоохоронці відразу задіяли значні сили на пошук зловмисника.
 
Як швидко з’ясувалося, ним виявився 33-річний уродженець Російської Федерації, зареєстрований на тимчасово окупованій території у місті Торез Донецької області, Олександр Пугачов, який перебував у розшуку за підозрою у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 146 КК України «Незаконне позбавлення волі чи викрадення людини», ч. 1 ст. 255 «Створення злочинної організації», ч. 2 ст. 153 «Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним шляхом».
 
«Реальний і зухвалий бандит, який переховувався від слідства, саме тому і відкрив вогонь по патрульних, адже був би відразу затриманий, щойно встановили б його особу», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» директор департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко.
 
Швидко з’ясувалися й інші пікантні подробиці щодо особи зловмисника. Не так давно він служив у роті патрульної служби Головного управління МВС України у Луганській області «Торнадо», тієї самої, яку нині оповили гучні скандали.
Місце проживання Пугачова у Дніпрі правоохоронці встановили досить швидко.
 
Це була квартира на першому поверсі п’ятиповерхівки, яку він, за свідченням сусідів, винаймав близько року. Тут же в дворі виявили і той самий сірий «Сітроен». Коли ж зірвали ґрати на вікні квартири, там нікого не виявилося.
 
Але о 17 годині 20 хвилин того ж дня Олександр Пугачов буквально приповз до обласної клінічної лікарні Мечникова, оскільки був поранений у живіт Артемом Кутушевим. Причому назвався не своїм прізвищем. «Сказав нашим лікарям, що довіряє тільки їм, оскільки одного разу він тут уже лікувався після поранення, отриманого в зоні АТО.
 
Його відразу відвезли на томограф і за цей час викликали поліцейських. У нього був пошкоджений тонкий кишківник, втрата крові — близько літра», — розповів головний лікар лікарні Сергій Риженко, уточнивши, що затриманий є психічно неврівноваженим, однак з лікарями спілкувався спокійно.
 
Як засвідчують медики, у Пугачова — поранення середнього ступеня тяжкості й загрози його життю немає. Проте доліковуватися йому доведеться вже під найпильнішим наглядом правоохоронців.
 
«Це перша наша втрата патрульних поліцейських в Україні. Це перша наша втрата, коли патрульний поліцейський під час виконання службових обов’язків отримав кулю. Це дуже тяжко. Для мене особисто — це великий біль. І для всіх нас велика трагедія», — наголосила  на прес-конференції в Києві голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе.