Рок-повстання: у Полтаві відродився «Мазепа-фест»

23.09.2016
Рок-повстання: у Полтаві відродився «Мазепа-фест»

Уже цiєї неділі, 25 вересня, після п’ятирічної перерви, відродиться Всеукраїнський патріотичний рок-фестиваль «Мазепа-фест». Він відбудеться незмінно у Полтаві на Співочому полі імені Марусі Чурай. «Цьогоріч рок-меса буде лунати ще й за тих, хто віддає своє життя, не пускаючи зухвале, гібридне та зміїне жало «путінізму», російсього націоналізму до українців», — каже один з організаторів фесту Сергій Архіпчук.
 
Головний режисер дійства переконаний: «Мазепа-фест» — це одна з тих складових мозаїки, яка називається «негібридна Україна. Фестиваль не мав клановості у підборі виконавців і не робив реверанси в бік друзів чи кумів — саме цим фестиваль і відрізнявся від інших».
 
Свого часу точкою відліку для організації фестивалю стало бажання репрезентувати молодіжну культуру, в якої катма доступу до українських радіоресурсів, медійного та телевізійного простору. Утілилася у життя ідея дисидента, культурного діяча та народного депутата Миколи Кульчицького — створити захід, який би нагадував нащадкам козаків, які боролися за Україну, про своє коріння й історію. 
 
Цей рок-фестиваль не проводили 5 років — через відсутність фінансування. Цьогоріч грошову допомогу для заходу нададуть Міністерство культури та Міністерство молоді та спорту, а також їхні підрозділи в Полтавській області.
 
«Це були ходіння, звертання, використання найрізноманітніших способів, щоб привернути їх увагу та здобути прихильність. Виділяють коштів дуже мало, але вимагають від нас надзвичайно багато, тобто не співмірним є здебалансований їхній внесок, вимоги та бажання хизуватися на мазепинській сцені», — зауважив Сергій Архіпчук.
 
У програмі фестивалю будуть представлені українські гурти, «для яких війна проходить не осторонь їхніх виступів, а крізь серцевину їх творчості — це «Тарута», «Сонячна машина», «Спалах» із Хмельницька, а також молоді команди, які аудиторія почує вперше». Будуть i гурти, які, як артистичні рокові слони, тримали Майдан Незалежності — це «Полікарп», «Хорея козацька». Будуть гурти, в яких музиканти створюють своєрідні паралелі.
 
Наприклад: Сергій Охрімчук буде виходити на сцену в трьох командах — у «Полікарпі», «Хореї козацькій», а ще тріо — у рок-джазовій стилістиці — під назвою «Супер емос». Будуть гурти, в яких грають одні з найкращих рок-музикантів Києва: «Червень», TheVelvetSun.
 
Аудиторія фестивалю завжди сягала від 3,5 до 7-9 тисяч, вона не була залежною від гучних імен української рок-сцени. Сергій Архіпчук каже: «Мені завжди було дивно, як приходили та займали місця на килимках подружжя похилого віку, коли у нас кобзарські та лірницькі заходи для «тихого» глядача. Сиділи і слухали вони аж до завершення фестивалю».
 
Нововведення цьогорічного дійства — це платний вхід. Реверансом фестивалю буде право прийти безоплатно бійцям АТО, які перебувають у відпустці, їхнiм сім’ям, тим хлопцям, які перебувають на строковій службі в зоні бойових дій, пораненим бійцям, соціально вразливим сім’ям Полтави й області. Також будуть запрошені понад сотня курсантів двох учбових закладів. Для них усіх — вхід вільний.