Пункт пропуску "Ужгород" заблокували водії вантажівок

21.09.2016
Як повідомила Державна прикордонна служба, станом на 20 вересня у семи пунктах пропуску на кордоні з Польщею стоять у черзi 660 автомобілів. На кордоні з Угорщиною (пункт пропуску «Вилок») — 20 машин.
 
Щодо останнього, то його рекомендували в понеділок тим, хто через активістів не міг дістатися до пункту пропуску «Тиса», що також на кордоні з Угорщиною. Без черг можна було перетнути вчора українцям кордон із Румунією та Молдовою. 
 
«Вільним» iз понеділка був і пункт перетину кордону зі Словаччиною.
 
Втім, нагадаємо, кілька днів поспіль пристрасті там кипіли не на жарт. Три доби ужгородські активісти-водії перекривали єдину дорогу перед КПП, якою можна потрапити на українсько-словацький кордон.
 
Їх протестний настрій можна зрозуміти: власники авто не хочуть розмитнювати своїх залізних коней і їздять з іноземною реєстрацією. Вимоги «блокувальників» до влади банально прості: вони просять, аби машинам із номерами Євросоюзу дозволили перебувати в Україні хоча б кілька місяців, адже водії таких авто — за нинішніми нормами — мусять перетинати кордон через кожних п’ять днів.
 
Ці автовласники хочуть, щоб були запроваджені єврономери для всіх українських автівок.
 
Аби уникнути покарання за блокування пункту пропуску, бунтівники перекрили дорогу на під’їзді до нього, розташувавшись за 150 метрів від КПП, й схитрували: у всіх раптово «зламалися» машини.
 
Один із водіїв, Олександр, пояснює протестні дії так: «Йде зима, бензин дорогий. Стояти по п’ять годин на кордоні, аби зробити «пересічку», просто щоби виїхати і вернутися знову, — це є неправильно. І якщо влада не прислухається до свого народу, то народу доведеться йти до влади». 
 
Не стримував емоцій і співорганізатор акції протесту Юрій Качур. Він сказав, що спочатку долучилися до протесту лише 10-15 осіб, а вже через день — більше сотні. «Я хотів би постояти до того моменту, поки не скажуть, що я не гірший за іноземця, який в’їжджає, і його машина тут перебуває весь рік», — заявив Качур. 
 
Поліція не реагувала на логічні пояснення й вимоги водіїв, а діяла формально — згідно з буквою закону: було порушено кримінальне провадження за перекриття дороги. До речі, це не перша подібна акція протесту на контрольно-пропускних пунктах.