Вбивство Євгена Жиліна у Росії називають "відкритим терором" спецслужб України

21.09.2016
«Три постріли. Три різкі звуки. Ну і все. Потім усі розбіглися. Куля потрапила просто в лоб. Чітко першим же пострілом. Найімовірніше, стріляв який-небудь кілер замовний, професіонал своєї справи».
 
Так описують свідки вбивство в елітному підмосковному ресторані ватажка «Оплоту» та активного учасника Антимайдану Євгена Жиліна. За словами очевидців, убивця був загримований, мав накладні вуса, жовті окуляри, панаму та рукавички.
 
Прийшов за кілька хвилин до появи у закладі Жиліна, поводився спокійно і після вчиненого злочину втік на новенькому Range Rover. Лідер бойовиків помер до приїзду «швидкої», а от його супутник — заступник командира батальйону Народної міліції самопроголошеної «ЛНР» Андрій Козирєв — наразі перебуває у комі. Московська поліція відкрила кримінальне провадження за двома статтями — «вбивство двох і більше осіб» і «незаконний обіг зброї». 
 
«Слідство відпрацьовує низку версій скоєного злочину. Пріоритетною є комерційна діяльність, також не виключають особисті неприязні стосунки», — передав російський «Інтерфакс» із посиланням на представника обласного главку СКР Ольгу Врадій. 
 
Серед неофіційних версій убивства ватажка терористів (або, як його називають російські ЗМІ, «послідовного прихильника законної влади Януковича») озвучують такі: борги, причетність до бандитиського переділу та можливий зв’язок «усунення Жиліна» і недавніх обшуків у харківського мера Геннадія Кернеса.
 
Російські експерти, які симпатизують самопроголошеним республікам Донбасу, в один голос говорять про організацію вбивства українськими спецслужбами, мовляв, Україна перейшла до «відкритого терору на території Росії». 
 
Українські експерти вбивство Жиліна назвають невипадковим і добре спланованою операцією Кремля. За словами військового екперта Олексія Арестовича, Росія оголосила відкрите полювання на свідків своєї терористичної діяльності на Донбасі.
 
«У Росії вам життя немає, у буквальному сенсі. Ви будете переконуватися в цьому знову і знову. Якщо вони так поводяться з вождями, що буде з рядовими? Росія, куди ви так прагнули, оголосила на вас полювання. У міру закриття проекту («Новоросія». — Авт.) зачистки стануть усе жорсткішими і масштабнішими. Важливо вчасно по­трапити в категорію «амністія» і піти під захист України, європейського права та правосуддя. Затягувати не варто, починайте уже», — коментує «усунення» бойовика Олексій Арестович. 

ДОСЬЄ «УМ»

В Україні Євген Жилін відомий як «непримиренний борець iз Майданом», який хотів би поваги для «законно обраного більшістю» Януковича.
«Я ніколи не був за кордоном, крім Росії. Я люблю свою землю. Я впевнений, що країни колишнього Радянського Союзу знову об’єднаються», — говорив Жилін в одному з інтерв’ю.
До Помаранчевої революції ватажок бойовиків служив в управлінні з боротьби з організованою злочинністю УМВС у Харківській області в званні капітана. За часів президентства Віктора Ющенка його засудили за звинуваченням у підриві машини мера Харкова Геннадія Кернеса, але вже у 2007-му Жиліна виправдали, всі звинувачення з нього зняли. Вийшовши на свободу, Жилін заснував громадську організацію і спортивний клуб «Оплот». Зимою 2014-го був активним противником Євромайдану і вимагав рознести Майдан «по шматочках». Після втечі з країни Президента Віктора Януковича Жилін став одним iз перших організаторів ополчення південного сходу країни, сам брав участь у бойових діях.
Наразі лідер «Оплоту» перебуває у розшуку. За даними МВС, він утік з України ще в лютому 2014 року. Жиліна підозрюють у злочинах, передбачених кількома статтями Кримінального кодексу України: створення незаконного збройного формування, фінансування тероризму та розкрадання бюджетних коштів на суму 100 млн. грн.