Біль, який несила терпіти: які ознаки свідчать про каміння в нирках?

14.09.2016
Біль, який несила терпіти: які ознаки свідчать про каміння в нирках?

Болить спина? Це може бути камінь у нирці... (Фото з сайта prouro.ru)

Каміння в нирках донедавна докучало здебільшого людям літнього віку.
 
Однак проблема молодшає з кожним роком, кажуть лікарі. Причин тому — багато. Питна вода, яка містить надлишок мінеральних солей, часті зневоднення організму, порушення обмінних процесів, дефіцит вітамінів А і Д,  брак ультрафіолету, переважання риби і м’яса в раціоні.
 
А також надмірне вживання кислих, гострих і солоних страв.
 
Каміння в нирках може виникати через порушення в роботі щитоподібної залози, захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрити, виразкова хвороба, коліти), а також патологічні процеси в сечовивідних шляхах.
 
— Каміння в нирках — одна з тих проблем зі здоров’ям, яка виразно нагадує про себе, — каже столичний лікар-уролог Валентин Срібний. — Людина, яка уважна до свого здоров’я, може запідозрити про негаразди на найбільш ранніх стадіях недуги.
 
На що важливо звернути увагу? Ознаками того, що у ваших нирках «поселилося» каміння, можуть бути такі стани:
 
* Біль у нижній частині живота або в паху. Жінки часто сприймають цей біль за дискомфорт, пов’язаний із місячним циклом. Понад те — каміння в нирках починає заявляти про себе часто саме під час критичних днів. Іноді це звичайний збіг, іноді — природна реакція на фізіологічний процес жіночого організму.
 
* Біль у спині — під ребрами. Спершу здається, що це турбує біль у м’язах спини або в хребті. Однак біль посилюється, коли людина лежить — на спині або на боку, і навіть у розслабленому стані біль не минає.
 
* Зміни під час сечовипускання. Частішає бажання сходити в туалет. Часом цей дискомфорт людина сприймає за цистит (запалення сечового міхура). Зміни у ко­льорі сечі або специфічний її запах — сигнал, що слід негайно іти до лікаря.
 
* Різкий біль під час сечовипускання, який неможливо ігнорувати.
 
Чому цей стан небезпечний для здоров’я? Каміння в нирках може блокувати відтік сечі з нирок і провокувати ниркові коліки. Але головна небезпека — не сам біль, який неможливо терпіти. Якщо людина ігнорує цей біль (хоча це практично неможливо), то вже за кілька днів нирка може втратити здатність функціонувати. Тому не ігноруйте жоден зі згаданих симптомів!