По праву хама: Володимир Зеленський відмовився від участі в пітчингу Держкіно

14.09.2016
По праву хама: Володимир Зеленський відмовився від участі в пітчингу Держкіно

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Бекграунд цієї історії всім відомий: у номері з пародіюванням нинішнього Президента Петра Порошенка, екс-Президента Віктора Януковича та мера Києва Віталія Кличка Володимир Зеленський зі студії «Квартал 95» назвав Україну «жебраком», а також «актрисою німецького фільму для дорослих», яка «готова прийняти будь-яку кількість з будь-якого боку». Дійство відбувалося в латвійській Юрмалі, що також має значення, враховуючи певну проросійськість Литви та контингент глядачів фестивалю. «Що таке Україна і чому в неї сьогодні вигідно викидати свої гроші? Вибачте, вкладати. Ми досягли нового рівня економіки — він називається жебрацтво», — віщав Зеленський зі сцени. 
Пізніше актор вдався до чогось на кшталт виправдання: «Це жарт про вчинки наших вершителів, нашої влади, а не про людей і не про нашу країну. Так що не потрібно робити з себе культурних археологів і вишукувати в творчості «Кварталу» те, чого немає і ніколи не буде», — написав він на своїй сторінці в Facebook. При цьому Зеленський додав, що жарт має лише один сенс. «Суть цієї репризи проста: досить брати кредити, за які відповідати нашим дітям, онукам і тим, хто буде жити після нас і нести відповідальність за всі ті бридкі справи, які творимо ми. Ми — гордий народ, не жебраки. Ось і все», — пояснив він.

Дореготатись до Зеленського

Однак сказаним Зеленський майже нікого не переконав. Принаймні, якщо говорити про соцмережі, більшість користувачів яких засудили гумор такого штибу.
 
«Зеленський — породження сучасного вітчизняного «почуття гумору», низькопробного, позбавленого смаку, міщанського та обмеженого. Якщо людей смішить вульгарність, вони повинні розуміти, що у вульгарності немає і не може бути ціннісних категорій і моральних меж. Вражає, що народ, який подарував світові Гоголя, на чиїй землі народилися всі кращі сатирики і гумористи ХХ століття — від Шолом-Алейхема до Остапа Вишні, від Березина і Тимошенка до Жванецького, Ільченка і Карцева, дореготався до Зеленського», — зазначив відомий журналіст та блогер Віталій Портников.
 
На те, що у скандалі з Зеленським є значна частка провини соціуму, вказав і політолог Тарас Березовець: «Найбільше тішить, що дебільним гумором «95 кварталу» обурюються часто ті ж самі люди, які створюють аншлаги на концертах цього самого «95-го кварталу». Адже досить було подивитися, що ці шаромижники завжди підлаштовуються під смаки публіки.
 
У цього цирку шапіто немає Батьківщини. Точніше, Батьківщина там, де платять. І їхні убогі жарти — в першу чергу, результат убогого почуття гумору тих, хто купує квитки на їхні концерти».
 
«Від держави я реакції на Зеленського не очікую. А від суспільства — дуже просто: якщо кожен, хто у соцмережах або поза ними цією гидотою обурився, перестане дивитися концерти «95 кварталу», проект на «1+1» закриють», — написав на своїй сторінці у «Фейс­буці» журналіст Євген Магда.
 
«Поки люди з обмеженими можливостями прославляють Україну в Ріо, люди з необмеженими можливостями принижують Україну в Юрмалі. Не страшно бути інвалідом, страшно бути ущербним», — дуже влучно написав ФБ-користувач Олексій Давиденко.
 
А політик Микола Томенко зазначив таке: «Найцікавіше, що на цьому шоу латвійців чи навіть громадян Латвії майже не було. Наскільки я поінформований, у Юрмалі на такі російськомовні заходи приходять росіяни і так звані негромадяни Латвії. Негромадян Латвії понад 250 тисяч, і більшість iз них росіяни, які не змогли скласти іспити зi знання мови, історії та гімну Латвії.
 
Для розуміння: негромадяни Латвії не мають права брати участь у виборах та обіймати владні посади. Так що «презентували Україну» типу Латвії, а насправді — «руським».
 
Та найрішучiшим в оцінках репризи Зеленського був лідер Радикальної партії Олег Ляшко: «Як би не було нам зараз важко, яка б не була в нас дебільна влада, але принижувати рідну країну, щоб посмішити іноземну публіку, — на це здатні лише такі продажні курви, як Зеленський. Дегенерат без роду-племені! Розказував би, козел, про свою жінку чи про матір так. Треба заборонити Зеленському виступи в Україні. Хай побирається на закордонних помийках».
 
Однак дехто зазначив, що якщо раніше ми щиро сміялися над жартами Зеленського, бо вони зачіпали здебільшого Януковича та його кліку, то тепер нам не смакують дотепи «95 кварталу» через те, що ми ототожнюємо себе з Україною. Не з Порошенком чи будь-якою іншою тимчасовою владою, а саме з Україною. Отже, все не так погано на сьогоднішній день. 

Попросити у «повії» грошей

А тим часом скандал із Зеленським набирає нових обертів. З’ясувалося, що студія «Квартал 95» на чолі з Володимиром Зеленським, порівнявши недавно Україну з порноактрисою, просить у Державного агентства України з питань кіно (Держкіно) 50 мільйонів гривень на виробництво двох нових повнометражних фільмів — ігрового «Слуга народу» і анімаційного «Повернення Гуллівера». 
 
Про те, що «Квартал» допущений до другого етапу конкурсного відбору кінопроектів для формування «Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2016—2017рр.», стало відомо з офіційних документів на сайті Держкіно. Згідно з ними, Зеленський і компанія просять 15 мільйонів гривень на серіал «Слуга народу», де Володимир Зеленський грає роль Президента, і ще 35 мільйонів гривень — на мультфільм.
 
Слід зауважити, що система фінансування українського кіно побудована на пітчинг-презентаціях проектів фільмів перед експертною комісією. Члени комісії виставляють бали проектам. За результатами оцінки складають програму фінансування на наступний рік. І якраз зараз проходить другий тур пітчингів, за результатами яких буде зрозуміло, на які проекти Держ­кіно виділить гроші. 
 
Користувачі соцмереж в основному дуже негативно реагують на те, що «Квартал» може отримати гроші від держави. Воно й зрозуміло — просити у «повії» грошей, мабуть, не варто. Хоча для людини без моралі можливо все. 
 
P.S. Коли номер готували до друку, стало відомо, що Володимир Зеленський відмовився від участі в конкурсі «Держкіно».