На Чернігівщині ціла родина отруїлася грибами

13.09.2016
Цього року природа щедра на гриби. А це означає, що буде немало підозр на отруєння їхніми капелюшками і ніжками. У неділю з міста Пустомити з симптомами токсикоінфеційного отруєння звернулося п’ятеро осіб, двоє з яких — діти, їх госпіталізували. Стан потерпілих середньої важкості. Причина можливого отруєння з’ясовується, хоча все ж основні підозри падають на гриби. 
 
Минулого тижня, найімовірніше, від отруєння грибами на Чернігівщині померла ціла родина. Чоловік не подавав ознаків життя уже вдома, ще до приїзду «швидкої». Його дружина та донька померли в реанімації Чернігівської обласної лікарні.
 
В усіх уражено нирки та печінку, три смерті настали в результаті гострої серцевої недостатності. Медики чекають на результати експертизи і попередньо припускають — це отруєння блідою поганкою.
 
В такому випадку врятувати людину вкрай важко, хіба що вдасться ефективно промити шлунок протягом першої години після вживання. Втім жителі села Кобижча Бобровицького району, де померли троє людей, шукають й іншу причину отруєння. Адже гриби разом із потерпілими куштувало ще кілька людей, вони почуваються добре. 
 
За останні роки щороку реєструється від кількох сотень до кількох тисяч отруєнь грибами. На території України зареєстровано до 80 видів отруйних грибів, однак найчастіше отруєння спричинюють 20-25 їх видів. Нудота, блювота, біль у животі після їжі — ознаки того, що сталося харчове отруєння. 
 
«Час появи перших симптомів і самі симптоми залежать від того, що стало причиною отруєння. Якщо людина отруїлася неякісною їжею, перші ознаки інтоксикації зазвичай з’являються через 2-4 години після їжі. Якщо причиною стали отруйні гриби, ягоди або рослини — зазвичай через 4-12 годин», — розповідає «УМ» сімейний лікар Валентина Роженюк.
 
За її словами, при перших симптомах слід терміново викликати медичну допомогу.