Польща заманює українців оформляти «карту поляка»

09.09.2016
Польща заманює українців оформляти «карту поляка»

Польща спрощує умови для українців — щоб заманити дешевшу робочу силу.

У пошуках кращої долі багато хто з українців не раз задумувався про зміну місця проживання і зміну країни взагалі. Та не наважувались через труднощі з документами та підводні камені з оформленням довідок. Найкращим варіантом для українців виїхати за межі держави в Європу, зокрема, у найближчу європейську країну — Польщу — є «карта поляка».
 
Якщо людина підтвердить свою приналежність до польського народу, то, оформивши «карту», отримає візу, медичні послуги, легальне працевлаштування, можливість безплатної освіти в Польщі, а також знижку на проїзд і дозвіл на постійне проживання у Польщі.
 
Віднедавна, з 2 вересня 2016 року, польська влада  взагалі створила дуже заманливі преференції для українців, котрі оформлять собі «карту». По-перше, її власникові буде безкоштовно видаватися багаторазова віза в Польщу; по-друге, дозвіл на постійне місце проживання (раніше необхідно було сплатити 640 злотих за розгляд заяви та 50 злотих за видачу документа). Окрім цього, за новими правилами, вже через 1 рік людина може змінити своє громадянство на польське, раніше для цього було потрібно 2 роки.
 
Щоправда, отримати «КП» можна тільки на території Польщі у воєводи. Згідно з обіцянками польського уряду, до початку 2017-го з’явитися перелік воєводств, на території яких громадяни певних країн матимуть можливість отримати цей документ.
 
Водночас особа з «картою» може претендувати на щомісячну грошову допомогу від Польщі, сума якої фіксована і виплачується протягом 9 місяців. Упродовж перших трьох місяців родина отримує від польської держави по 925 злотих, із 4-го по 9-й місяць — по 555 злотих. Якщо у подружжя є діти, то за кожну дитину в перші 3 місяці отримають 462,5 злотого, із 4-го по 9-й місяць — 277,5 злотого. До слова, ця грошова допомога не обкладається податком на доходи і не залежить від розмірів заробітку її отримувача.
 
Така щедрість із польського боку обумовлена тим, що країна цілеспрямовано заманює до себе українців як дешеву робочу силу, переконаний дослідник українсько-польських питань, перекладач Андрій Павлишин. «Це свідома політика. Демографи порахували, що до 2030 року з польського ринку зійде 11 млн. працівників, і цю прірву слід заповнити.
 
Польща потребує робочої сили, тому шукає способи її залучити на постійній та тимчасовій основі. Це буде своєрідний пилосос, який вимиватиме найбільш енергійних, працьовитих громадян, а на місця тих, кого бракуватиме у нас, приїжджатимуть малокваліфіковані заробітчани», — зазначив Андрій Павлишин, передає «Радіо «Свобода». Дослідник занепокоєний цією проблемою, адже «коли наші громадяни стануть громадянами Польщі, то почнуть платити польські податки, і пенсію їм уже виплачуватиме Польща».