Скажіть інсульту «Стоп!»: у зоні ризику молодь та люди працездатного віку

06.09.2016
Скажіть інсульту «Стоп!»: у зоні ризику молодь та люди працездатного віку

У випадку з інсультом найважливіше — не згаяти час і якнайшвидше надати людині невідкладну допомогу. (Фото з сайта gidmed.com.)

Кожен п’ятий українець ризикує отримати інсульт

Медична статистика — річ жорстка. За її даними, кожну другу секунду у світі в когось стається інсульт. Кожну шосту секунду чиєсь життя обривається внаслідок цієї недуги. Для нашої країни — це також, на жаль, дуже гостра проблема. Щороку в країні фіксують понад 110 тисяч нових випадків недуги.
 
Мільйони українців мають захворювання серця і судин, потерпають від артеріальної гіпертензії, яка є головним провокатором інсульту. Найгірше: в зоні ризику — молодь та люди працездатного віку. Майже половина тих, хто пережив інсульт, стають інвалідами, які потребують довічної опіки і сторонньої допомоги, страждають від втрати пам’яті та зниження інтелекту. З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я наступне десятиріччя пройде під знаком боротьби із серцево-судинними захворюваннями. 
 
Хвороба підкрадається непомітно.
 
І часто людина усвідомлює проблему, коли симптоми вже більш ніж очевидні: слабкість м’язів, заніміння обличчя, рук та ніг, раптове порушення мовлення, повна або часткова втрата зору, сильний головний біль, втрата рівноваги. Лікарі наголошують: головною причиною інсульту є неконтрольована артеріальна гіпертензія (підвищений кров’яний тиск).
 
«Люди легковажно ставляться до гіпертонії, а тим часом від неї в нашій державі потерпає кожен п’ятий дорослий українець. Не контролюючи свій артеріальний тиск, людина фактично прирікає себе стати жертвою недуги.
 
Якщо тиск постійно перевищує позначки 140/90 — це вже сигнал про небезпеку. Зловживання алкоголем, паління, цукровий діабет, хвороби серця та судин стають призвідниками інсульту», — стверджує президент Української асоціації боротьби з інсультом Микола Поліщук. 

«Геройство» завершується плачевно

Якось столичні лікарі вдалися до експерименту: опитали тисячу пацієнтів з артеріальною гіпертензією — чи згодні вони терміново пройти лікування, а надалі контролювати свій артеріальний тиск. Ствердно відповіли лише 20% опитаних. «Не можна змусити людину лікуватися. Наші пацієнти зазвичай чекають, поки вже неможливо терпіти, — зауважує керівник столичної служби швидкої медичної допомоги Анатолій Вершигора. — Але часто таке «геройство» завершується трагічно». 
 
 
Але хворобу, як відомо, краще попередити, ніж боротися з її наслідками. Запобіжні заходи не вимагають надзвичайних зусиль. Потрібно контролювати свій артеріальний тиск та в разі потреби лікувати його, не зловживати алкоголем, не палити, обмежувати споживання солі (не більше 5 грамів на день).
 
Лікарі стверджують: дотримуючись таких порад, ви не опинитесь у групі ризику і зможете вчасно виявити порушення в роботі організму. Українська асоціація боротьби з інсультом постійно проводить активну просвітницьку роботу: поширює інформаційні буклети, брошури, організовує пересувні станції вимірювання артеріального тиску. Організатори проекту «Стоп-інсульт!», оприлюднюючи разючу статистику смертності внаслідок недуги, наголошують: у ваших руках не впустити інсульт у своє життя.