Мінфін хоче магістратуру на контракті, Гройсман - на бюджеті

06.09.2016
Пропозиція Мінфіну відмінити бю­джет на магістратурі відпала і взагалі знята з обговорення, запевнив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, заявивши, що особисто він виступатиме проти рішень, які обмежують доступність освіти.
 
«Хочу повідомити майбутнім магістрам добру новину. Після наради з питань бю­джету, на котрому я заслухав Мінфін, питання переведення магістратури на платну основу навчання. Розумію прагнення Мінфіну знайти резерви в бюджеті, в тому числі й для реформи вищої школи. Але з деякими пропозиціями погодитися не можу», — сказав Прем’єр-міністра. — Освіта буде як один iз пріоритетів на майбутній рік, тому що це майбутнє нашої держави».
 
Гройсман підкреслив, що підтримуватиме рішення, які сприятимуть підвищенню якості освіти.
 
Раніше Міністерство фінансів наполягало на тому, аби студенти здобували ступінь магістра у ВНЗ за власні кошти, відмінити бюджетну форму навчання і запровадити винятково контрактну.
 
Представивши рекомендації для Міністерства освіти про розподіл витрат і надання кредитів із загального фонду державного бю­джету на 2017 рік, Мінфін також пропонував скоротити видатки на стипендії, адже, за словами заступника міністра фінансів Сергія Марченка, в Україні «75% студентів отримують стипендію просто тому, що вони навчаються», і держава утримує всіх студентів «за рахунок кращих».
 
Наразі студентам-бюджетникам з відмінними оцінками за сесію виплачують щомісяця приблизно 930 грн. і близько 830 грн. отримують ті, чий середній бал трохи по­ступається відмінникам.
 
Студенти-сироти за умови відмінних оцінок отримують майже 2 тис. грн. А тим, хто навчається в категорії «добре», виплачують 1860 грн. Водночас передбачені підвищені стипендії для тих, хто відзначився: президентська стипендія (1200 грн.), стипендія Кабміну (1100 грн.), стипендія Верховної Ради (1200 грн.).