В Іспанії готуються до третіх за рік дочасних виборів уряду

02.09.2016
В Іспанії готуються до третіх за рік дочасних виборів уряду

Маріано Рахой.

Іспанія з грудня минулого року перебуває у стані урядової кризи. Політичні партії за результатами двох послідовних парламентських виборів (у грудні та червні) не спромоглися утворити правлячу більшість і сформувати уряд. Тимчасово виконувачем обов’язків прем’єр-міністра залишається попередній легітимний глава уряду Маріано Рахой.
 
Народна партія 61-річного Рахоя отримала найбільшу частку голосів на парламентських виборах у червні — 137 мандатів, проте недостатню, аби сформувати уряд. Рахой заручився підтримкою ліберальної партії «Громадяни», втiм і її голосів недостатньо для створення більшості. Разом у них 169 мандатів.
 
Тож Рахой у середу виніс на розгляд парламенту питання про затвердження уряду меншості на чолі з ним. Він сподівався, що утримаються під час голосування соціалісти, але марно.
 
Після довгих і палких дискусій парламент країни у понеділок висловив недовіру виконувачу обов’язків прем’єра Маріано Рахою, тобто відмовив йому в другому терміні в кріслі глави уряду.
 
Рахой, який репрезентує лівоцентристську Народну партію, отримав 170 голосів депутатів від загальної кількості 350 парламентарів, тоді як для формування уряду йому потрібна підтримка щонайменше 176 народних обранців.
 
Його не підтримали опозиційні Соціалістична партія, союз «Подемос» та регіональні партії з Країни Басків і Каталонії, повідомляє агенція «Рейтер».
 
Останній шанс Маріано Рахоя — голосування у п’ятницю, під час якого депутати мають право утриматися, а для перемоги буде достатньо набрати просту більшість iз 350 членів парламенту. Однак для перемоги необхідно, аби щонайменше одна з опозиційних партій не брала участі у голосуванні.
 
Якщо Рахой програє голосування, він матиме два місяці на нову спробу сформувати уряд, а у разі невдачі у країні буде оголошено дочасні вибори, треті за останній рік. Їх, орієнтовно, можуть призначити на кінець грудня.
 
Оглядачі вважають, що Рахою буде складно завоювати підтримку, адже його партія неодноразово фігурувала у корупційних скандалах, а політика його уряду, що полягає у «затягуванні пасків» через економічну кризу, не додає популярності.