До Ільмі Умерова можуть застосувати "каральну психіатрію"

30.08.2016
Мабуть, не є секретом, що утримання полонених українців y російських в’язницях є нічим іншим як поверненням до часів сталінських репресій. До українських бранців застосовують тортури та катування, нечувані y цивілізованому світі, та грубо порушують міжнародні стандарти прав людини.
 
Не стало винятком і затримання заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, який, незважаючи на серйозне погіршення здоров’я, вже два тижні незаконно перебуває y психіатричній лікарні Сімферополя. 
 
У понеділок на окупований півострів прилетів один з адвокатів полоненого кримчанина Марк Фейгін, який отримав офіційний дозвіл від української влади на польоти до анексованого Криму. Захисник надав слідчому y справі документи, які вимагають негайно припинити психіатричну експертизу, яку призначили без необхідного для цього судового рішення.
 
Попри сподівання Фейгіна та міжнародний тиск на російську владу достроково звільнити з лікарні Ільмі Умерова тюремники відмовилися.
 
Тим часом родичі кримчанина та громадськість схвильовані, оскільки через неналежне лікування хронічних хвороб та відсутність необхідної дієти життя Умерова може обірватися y будь-який момент. Колишній політичний в’язень Кремля Геннадій Афанасьєв каже, що до полоненого можуть застосовувати методи так званої «каральної психіатрії».
 
«Найбільша загроза, що його почнуть лікувати медикаментами, які ще більше погіршать і без того важкий стан. Зараз він має хворобу Паркінсона, цукровий діабет, проблеми з серцем. A через нерви і відсутність ліків чоловік кожен день відчуває жахливий біль», — коментує Афанасьєв.
 
До слова, днями в ОБСЄ примусове утримання Умерова y психіатричній клініці назвали тортурами та «тривожним сигналом». «Російська влада використовує стару й особливо тривожну тактику, намагаючись змусити Умерова замовкнути. Я закликаю до негайного скасування цього рішення і звільнення Умерова. Твердження про психічну нестабільність Умерова є спробою покарати його за висловлювання на користь територіальної цілісності України», — переконаний голова комітету Парламентської асамблеї ОБСЄ з прав людини Ігнасіо Санчес Амор. 
 
Незаконним затримання Ільмі Умерова назвали й y Міжнародній правозахисній організації Freedom House. За словами віце-президента програм надання допомоги в надзвичайних ситуаціях і багатосторонньої адвокації Роберта Германа, влада в окупованому Криму повинна негайно розслідувати необґрунтоване затримання представника Меджлісу.
 
«Переслідування представників кримськотатарського народу залишається широко поширеним явищем на півострові, і це сфабриковане затримання повертає нас до радянської практики примусу до мовчання дисидентів шляхом утримування їх у психіатричних лікарнях», — йдеться y повідомленні організації.