Роми з Лощинівки зможуть мирно забрати речі і пересилитися в інше село

30.08.2016
У селі Лощинівка Одеської області місцеві жителі виступили проти ромів із вимогою, щоб ті покинули територію села. Причиною стало жорстоке вбивство восьмирічної дівчинки, у якому підозрюють чоловіка ромської національності.
 
У неділю, 28 серпня, Одеське облуправління Національної поліції направило в село додаткові підрозділи, в тому числі спецназівців.
 
Про це «УМ» повідомила заступник керівника відділу комунікацій Одеського облуправління Національної поліції України Анастасія Якубенко: «З огляду на напружену ситуацію, в тому числі заворушення і погроми шести будинків ромів, які сталися в Лощинівці Ізмаїльського району через убивство дитини, туди направлено додаткові підрозділи поліції. Оскільки в неділю було призначено сходку місцевих жителів, патрульним поліцейським і спецназівцям належало забезпечити громадський порядок».
 
Відразу після затримання підозрюваного в селі, де живуть переважно болгари, виникли заворушення.
 
«Місцеві жителі влаштували масові заворушення. Люди почали громити будинки, де мешкають цигани. У результаті один дім підпалили, в інших пошкодили меблі, вибили шибки. Ніхто з представників ромської національності не постраждав», — додали в поліції. Наразі правоохоронці готують документи щодо виселення представників ромської національності в інше місце.
 
«Їм буде надано можливість мирно забрати свої речі і виїхати з села. Ми домовилися про підтримання правопорядку», — розповіла «УМ» голова районної держадміністрації Валентина Стойкова.
 
Вона також заявила, що керівництво району розуміє, що «ці цигани далеко не заїдуть, вони осядуть в Ізмаїльському районі», тому з ними також досягнуто домовленості, що вони «дадуть нам перелік контактних осіб, з якими ми зможемо говорити про дотримання ними надалі порядку і правил добросусідства». 
 
Керівник району також наголосила, що в Лощинівці поки що діятимуть посилені заходи з охорони правопорядку. Зокрема, за її словами, створено будинок шерифа, тобто, за населеним пунктом закріплений конкретний правоохоронець, посилено народну дружину. «Зараз на три села — один дільничний, який, природно, не в змозі забезпечити належний правопорядок», — поскаржилася очільниця району. 
 
Як повідомили в поліції, після виявлення понівеченого тіла неповнолітньої дівчинки кінологи вийшли на слід убивці — раніше не судимого 20-річного жителя. Він був затриманий і дає свідчення. Розпочато кримінальне провадження за ознаками ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство). Тіло дитини відправлено на судмедекспертизу, яка визначить, чи мав місце факт зґвалтування. Підозрюваний у вбивстві заперечує свою провину.