Смерть Олександра Щетиніна розслідують як умисне вбивство - Нацполіція

30.08.2016
У Києві за нез’ясованих обставин загинув російський журналіст, засновник інтернет-видання «Новый регион» Олександр Щетинін. Це стало другим поспіль резонансним випадком смерті журналіста — після трагічної загибелі радіоведучого, працівника «Української правди» Павла Шеремета у середині липня цього року, коли у центрі Києва підірвали його авто. Щетиніна знайшли з простреленою головою на балконі у власній квартирі його друзі 28 серпня, котрі прийшли привітати чоловіка з 54-річчям. За попередньою версією правоохоронців, це було самогубство.
 
При огляді місця події вилучили стріляну гільзу, травматичний пістолет (лежав під стільцем), магазини до нього та передсмертну записку, зміст якої не розголошується. До того ж двері у квартиру були зачинені, обстановка всередині не порушена і жодних слідів насильства і злому не виявлено. А професійний судмедексперт не виявив на тілі загиблого ніяких ознак, які б свідчили про насильницький характер злочину.
 
Причиною смерті став постріл впритул у праву скроню з травматичного пістолета. Тому було вирішено відкрити кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 «Умисне вбивство» з додатковою правовою кваліфікацією — «Самогубство».
 
«Поки не буде встановлено всі факти, поки не буде проведено всі експертизи, судово-медичну експертизу, ми розслідуємо це як умисне вбивство. Кілька версій: самогубство, професійна діяльність — це такі основні напрями, за якими ми працюємо», — зазначив начальник Головного управління Нац­поліції Києва Андрій Крищенко. 
 
Утім у версію про самогуб­ство не вірять близькі й друзі журналіста, незважаючи навіть на інформацію, що Щетинін напередодні смерті нібито відіслав другові електронний лист, в якому заявляв про наміри накласти на себе руки.
 
«У самогубство не вірю. У це не вірить ніхто, хто особисто знав Сашка. Не такою він був людиною. Я пам’ятаю його небайдужим. Зневіреним — ні, ніколи. Він був позитивною людиною, мав великі творчі плани зі своїм сайтом, — прокоментував російський блогер і медіа-менеджер Айдер Муджабаєв. — Сашу вбили в його власний день народження і на сороковини Павла Шеремета. Він був різким критиком пануючого режиму в РФ, був туди нев’їзним, активно підтримував боротьбу кримських татар за звільнення Криму».
 
Однак Муджабаєв також сказав, що люди, які знали Щетиніна трохи ближче, повідомляли про те, що у журналіста були проблеми і суїцид цілком можливий.
 
Журналіст переїхав в Україну ще в 2005 році, а з початком воєнного конфлікту між країнами попросив українське громадянство, нещодавно став членом Національної спілки журналістів України. Писав для українських видань і був відомий своєю критикою путінського режиму та називав себе опонентом Путіна.