У Тернополі з редакції газети «Подільське слово» викрали книгу наказів і печатку

10.08.2016
На Тернопільщині розгоряється все більший скандал навколо газети «Подільське слово», співзасновниками якої довгий час були Тернопільські райдержадміністрація та райрада.
 
Однак наприкінці березня цього року, згідно з законом України про роздержавлення друкованих ЗМІ, колектив редакції прийняв рішення попрощатися з владою, повідомивши її про це письмово. Відповідно до того ж закону, і райдержадміністрація, і райрада впродовж місяця після отримання такого повідомлення повинні були вийти зi співзасновників.
 
Перша так і зробила, друга ж, порушуючи законодавство, відклала це питання у довгий ящик  — вочевидь, ще тоді маючи  власні «темні» плани чи то щодо газети, чи то щодо редакційного приміщення. 
 
У будь-якому випадку згаданий закон уже позбавив раду права затверджувати чи звільняти з посади головного редактора. Попри це 29 липня багаторічного й успішного редактора  «Подільського слова» Ганну Макух раптом рішенням сесії звільняють iз посади при тому, що жодних претензій до її роботи не висували.
 
Колектив редакції дізнався про такий нахабний намір влади аж напередодні тієї сесії і терміново підготував відкрите звернення до керівників району на захист свого редактора і своїх прав, однак воно було проігнороване.
 
А в рішенні про звільнення йдеться, що прийняте воно, «враховуючи звернення депутатів», однак і в останньому нема жодних вагомих аргументів щодо необхідності зміни редактора. Зате є загальні слова про потребу, у зв’язку з роздержавленням, покращувати менеджмент, вдосконалювати контент, збільшувати тираж тощо.
 
Але дуже важко повірити в те, що саме для цього всього «турботлива» райрада забирає у колективу досвідченого керівника Ганну Макух, яка вже почала готувати газету до відповідних змін, і буквально відразу нав’язує йому в керівники людину, попередні місця роботи якої не дають підстав думати про спроможність дати раду районній газеті на складному етапі її роздержавлення.
 
Але й це ще не все! 4 серпня у тернопільській поліції зафіксовано факт незаконного вилучення з редакції газети «Подільське слово» книги наказів та редакційної печатки. І не абиким, а групою відповідальних працівників Тернопільської райради на чолі з заступником голови Миколою Михальчишиним.
 
Поважні райрадівці прийшли начебто на передачу матеріальних цінностей звільненим редактором (до речі, рішення сесії про її звільнення, як і відповідного запису в трудовій книжці в Ганни Макух досі немає, і з цим чомусь не спішать), а вийшов майже кримінал.
 
Принаймні факт внесено в реєстр досудових розслідувань кримінального характеру. Як повідомили УМ у  секторі комунікації обласної поліції, наразі проводиться перевірка і правові наслідки будуть обов’язково. Тим часом, за порадою юристів, Ганна Макух найняла адвоката і готує судовий позов. Колектив редакції теж збирається судитися з районною владою, наразі ж  направив відповідне звернення Президенту України. А газета «Подільське слово»  не вийшла вперше за свою майже півстолітню історію.