Трамп буде небезпечним для США президентом

10.08.2016
Трамп буде небезпечним для США президентом

50 впливових представників Республіканської партії з числа колишніх високопосадовців у галузях національної безпеки, дипломатії та торгівлі оприлюднили відкритого листа з критикою кандидата від цієї політичної сили на посаду президента США, 70-річного мультимільйонера Дональда Трампа.
 
«Жоден з нас не голосуватиме за Дональда Трампа», — наводить агенція «Рейтер» цитату з опублікованого документа в газеті «Нью-Йорк Таймс». Республіканці у відкритому листі назвали його непридатним для ролі президента США через брак компетенції, невігластво та необачність. 
 
«У нього відсутнє базове розуміння і віра в Конституцію США, законодавство США і такі інститути, як релігійна терпимість, свобода преси і незалежність судочинства», йдеться у листі, оприлюдненому в «Нью-Йорк Таймс». На переконання авторів листа, Трампові бракує «характеру, цінностей та досвіду для президентства».
 
Крім того, вони закинули магнатові агресивне невігластво: «Трамп не демонструє жодної зацікавленості у самоосвіті. Його невігластво щодо засад міжнародних відносин непокоїть», — вказали вони, допускаючи, що в разі перемоги бізнесмен стане «найбезрозсуднішим» президентом. На думку цих республіканців, «Трамп поставить під загрозу національну безпеку і добробут США». У листі водночас наведені й «сумніви» щодо його суперниці, екс-держсекретаря Хілларі Клінтон.
 
Серед підписантів листа — екс-директор Національної розвідки Джон Негропонте, колишній голова Світового банку Роберт Зеллік, екс-міністри внутрішньої безпеки Майкл Чертофф та Том Рідж, екс-директор ЦРУ Майкл Хейден, колишні співробітники Державного департаменту, Ради національної безпеки, Пентагону та торгові представники США. Багато з них займали високі посади в адміністрації президента Джорда Буша-молодшого. У відповідь Дональд Трамп назвав підписантів листа «вашингтонською елітою, що провалилася і намагається конвульсивно утримати владу».
 
Автори листа не згадують про загрозу Трампа як президента США для зовнішнього світу. Але цієї теми не оминають провідні американські газети. «УМ» учора наводила виклад статті в «Нью-Йорк Таймс» про радника Трампа Пола Манафорта, який був пов’язаний і з Кремлем, і з Віктором Януковичем. Інша провідна американська газета «Вашингтон Пост» у суботньо-недільному виданні згадала про іншу особу з оточення Трампа — його радника у справах закордонної політики Картера Пейджа.
 
Він викликав в Америці шок своїми проросійськими та антиамериканськими заявами, має ділові зв’язки з Росією, а його розуміння міжнародних справ є незначним, — пише «Вашингтон Пост».
Американське видання також вказує на некомпетентність і схильність до самореклами радника у міжнародних справах. На зустрічі експертів у галузі закордонної політики на початку червня Пейдж дуже позитивно висловився про президента Росії Володимира Путіна.
 
За місяць Пейдж був у Москві й у своїй промові гостро критикував американську політику відносно Росії та інших країн. За його словами, США та інші західні країни «гальмують потенційний прогрес» незалежних країн, які в період холодної війни були частиною СРСР, це відбувається через «лицемірне зосередження на таких питаннях, як розвиток демократії». У лютому 2015 року Пейдж критично висловився про санкції проти Росії, які призначили США і ЄС після анексії Криму та наступ на Східну Україну.
 
Пейдж — випускник Військово-морської академії, працював у розвідці, здобув диплом у сфері бізнесу. 2004 року переїхав до Москви, де працював у відділенні інвестиційного банку Merrill Lynch. Опісля зв’язався з «Газпромом», прид­бав акції газпромівської компанії, що експлуатує нафту і газ поблизу Сахаліна. Заснував інвестиційну фірму Global Energy Capital. В інтерв’ю виданню Bloomberg News Page Пейдж зізнався, що має акції «Газпрому» і на їх вартості позначилися санкції, запроваджені проти Росії.
 
Демократичний конгрес­мен Адам Шіфф iз комісії у справах розвідки Палати представників заявив, що російські зв’язки радників республіканського кандидата до Білого дому (Дональда Трампа) «показують, що Кремль своїми щупальцями сягає до ви­борчого штабу Трампа».
 
Показово, що, окрім Кремля, кандидатуру Трампа підтримав також глава Американської нацистської партії Роккі Сухайда. Він заявив, що перемога Трампа стане «реальною можливістю для таких людей, як білі націоналісти». Він зазначив, що його перемога «здивує противника», оскільки «вони відчувають, що білий робітничий клас зазнав поразки». Раніше діючий президент Мексики Пенья Ньєто та два його поперед­ники на цій посаді порівняли Дональда Трампа з нацистськими лідерами Адольфом Гітлером та Беніто Муссоліні. 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Трампа з’явився новий конкурент. Окремі невдоволені республіканці планують підтримати екс-офіцера ЦРУ Евана МакМалліна, який висунув себе як незалежний кандидат. «Америка заслуговує на краще, ніж пропонують Трамп чи Клінтон», — написав він на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук».
 
На думку експертів, шанси МакМалліна напрочуд низькі — крайні терміни для подання документів у багатьох штатах уже минули, ім’я екс-розвідника невідоме широкому загалу. Утім МакМаллін може серйозно нашкодити Трампові у своєму рідному штаті Юта, вказує «Німецька хвиля», де, зокрема, мешкає багато консервативно налаштованих мормонів. Сам МакМаллін є мормоном.