Системна розплата: допінгові справи понижують інтерес до Олімпійських ігор

03.08.2016
Системна розплата: допінгові справи понижують інтерес до Олімпійських ігор

Важкоатлетичний турнір у Ріо пройде без участі російських олімпійців. (Фото з сайта olympic.org.)

Найцікавішою темою останніх передолімпійських днів залишається допінгова історія російських спортсменів. Попри те, що Міжнародний олімпійський комітет офіційно не заборонив усій збірній Росії змагатися на Іграх у Ріо, остаточного рішення щодо участі в змаганнях вони й досі не мають.
 
Право на відсів неблагонадійних кадрів МОК переадресував міжнародним федераціям, наголосивши при цьому, що кінцевий вердикт по кожній російській кандидатурі мають виносити так звані «трійки».
 
«Для того, аби взяти участь в Олімпіаді, російські спортсмени повинні пройти потрійний фільтр. Перший етап — рішення міжнародних федерацій. Далі — висновок Спортивного арбітражного суду (САС). І нарешті, вердикт МОК на основі постанови комісії з трьох експертів, призначених САС», — наголосив президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах.
 
Попередньо прогнозували, що після детального допінгового скринінгу кожного з 387 спортсменів, яких було включено до складу олімпійської збірної Росії, до Ріо зможе поїхати лише кожен десятий представник із заявлених. Утім, скоріше за все, допуск до Ігор отримає значно більше російських олімпійців.
 
З огляду на інформацію, яку поширюють міжнародні федерації, за бортом Олімпіади-2016 залишиться трохи більше сотні росіян. І це — з урахуванням повної дискваліфікації команди російських легкоатлетів (67 осіб), яка мала найбільше представництво в олімпійській збірній.
 
Також у повному складі поза головними стартами чотириріччя опиниться й вся збірна Росії з важкої атлетики. Вивчивши анамнез російських геркулесів, у Міжнародній федерації важкої атлетики постановили, що застосування росіянами стимуляторів має масовий характер і шкодить іміджу важкої атлетики. Відтак права на участь у Іграх вони не мають.
 
Варто нагадати, що у своїй викривальнiй доповiдi про масштабну допінгову систему в Росії канадський юрист Ричард Макларен говорив, що найбільше маніпуляцій з допінг-пробами в Російській лабораторії Всесвітньої антидопінгової організації відбувалося саме навколо легко- та важкоатлетів.
 
Окрім того, серйозні чистки торкнулися російських веслувальників та плавців, які, щоправда, намагаються оспорити заборону в САС.
 
Хай там як, а, за повідомленнями соціологів із британської компанії «Глоубскан», допінговий скандал, який «накрив» спортивний світ в останні місяці, неабияк ударив по «рейтингу цікавості до Олімпіади». Примітно, що не надто привабливими виявилися й самі Ігри в Ріо. Так, через спалах лихоманки Зіка у Бразилії від участі в Олімпіаді-2016 відмовилася ціла низка відомих на планеті спортсменів.
 
Приміром, пославшись на небезпечну епідемічну обстановку, їхати до Бразилії не захотіли провідні тенісисти світу — чех Томаш Бердих, канадець Мілош Раонич, румунка Сімона Халеп та зірки парного тенісу брати Браяни.