Росія стягнула навпроти Харкова дві танкові дивізії

29.07.2016
Росія стягнула навпроти Харкова дві танкові дивізії

За 30 кілометрів від Харкова РФ накопичує бойові сили.

Росія не відмовляється від своїх агресивних намірів щодо України — яскравим прикладом є «реконструкція» бази у Валуйках, що у безпосередній близькості від українського держкордону (17 км від найближчої точки українського кордону та 30 км до українського кордону в бік Харкова).
 
Цю базу за вісім місяців (із жовтня 2015 року по червень 2016-го), прискореними темпами заповнили як живою силою, так і військовою технікою. Спочатку з’явилися техніка й військові намети, а ще через якийсь час — повноцінне ударне військове угруповання з відповідною інфраструктурою.
 
Ці «трансформації» були виявлені волонтерами-розвідниками, що здійснюють періодичний моніторинг даного напрямку: в сервісі Google Maps з’явився новий знімок від 19 червня цього року, на якому зображені значні зміни нової російської військової бази у Валуйках. Крім того, у цьому місці розташований аеродром — раніше повідомлялося, що він «необладнаний засобами наземного контролю, й використовується «виключно» сільгоспавіацією та санавіацією міста. 
 
І, справді, на знімках Wikimapia від 2013-го року видно тільки злітно-посадкова смуга, а територія навколо порожня. Однак, з кінця березня 2014 року там створена передова база армійської авіації ВПС Росії, на якій зосереджені бо­йові вертольоти Мі-24П та Мі-24ПН, транспортно-десантні вертольоти Мі-8МТВ і вертольоти-постановники перешкод Мі-8СМВ. «Імовірно, у Валуйки перекинута група зі складу 549-ї авіаційної бази армійської авіації ВПС Росії з Прібилового (Ленінградська область)», — припускають волонтери-«специ». 
 
Найцинічнішим є те, що самі росіяни не приховують, що навпроти Харкова з’явились дві танкові російські дивізії, ба більше — хизуються, мовляв до кінця року на кордоні з Україною розгорнуть іще три!
 
У разі переходу російсько-української війни з гібридної площини у конвенційну, чимало аналітиків моделюють вихід російського угруповання, вторгнення сил з боку кордонів РФ та Харківської області з метою відсікання основних сил українського війська та їхню локалізацію в обхват зони проведення АТО.
 
Нагадаємо, що у червні величезний резонанс отримало розслідування щодо перекидання 28-ї бригади ВС РФ на військову базу в прикордонні Клинці, що на Брянщині. До речі, від Клинців до Мінська й Києва — однакові п’ять годин їзди... Очевидно, в Москві мають намір грати м’язами перед обома столицями. В українській розвідці додають: до кінця року до східних кордонів нашої країни російське Міноборони ще перекине нові сили.