Найманці Росії в АТО випробовують нову зброю

27.07.2016
По-особливому напружено нині у східному регіоні. У понеділок удень та в ніч на вівторок російські окупаційні війська 61 раз відкривали вогонь по підрозділах сил АТО, — передає штаб. Найбільш напруженим залишається Маріупольський напрямок. 
«У Мар’їнці ДРГ противника двічі намагалися захопити наші опорні пункти.
 
О 19:07 близько 30 окупантів під прикриттям прицільного вогню підійшли на коротку відстань до позицій наших військ. У відповідь українські захисники застосували гранатомети і стрілецьку зброю. Зазнавши втрат, ворог відступив. Згодом, о 19.20, ще одна спроба російських окупаційних військ підступно атакувати укріплення сил АТО під Мар’їнкою також закінчилася для них поразкою», — зазначає речник АТО Олег Сушинський. 
 
Крім цього, на При­азов’ї противник вів вогонь iз 82-мм мінометів, БМП, гранатометів, великокаліберних кулеметів.
 
Важку артилерію ворог застосував під Талаківкою поблизу Водяного і Красногорівки. На Донеччині бойовики стрiляли по Авдіївці, там також була спроба ворожої ДРГ кількістю до 8 чоловік штурмувати наш спостережний пост, яка закінчилась невдачею.
 
Під Троїцьким, в Опитному та Невельському працювали міномети, а в Новгородському та Луганському — гранатомети. На Луганщині противник вів вогонь iз різних видів зброї по наших укріпленнях у Новотошківському, Золотому, Новозванівці, Новоолександрівці та Лопаскиному.
 
Стало відомо, що, крім звичного озброєння, в зоні АТО російські найманці використовували і нові його види. Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов: «У липні зафіксовано застосування проти наших військових нових російських мінометних комплексів КМ-8 «Грань» із керованими 120-мм мінами та переносними засобами автоматизованого управління вогнем «Малахіт». Комплекс використовує 120-мм керовану міну довжиною 1200 мм, вагою — 27 кг, що обладнана лазерною головкою самонаведення. 
 
Окрім того, застосовують новий БПЛА «Інспектор-601», (призначений для виконання ударних, розвідувальних та спеціальних завдань), комплекс РЕБ «Шиповник-Аэро» та багатофункціональний комплекс РЕБ «Ртуть-БМ», а також прилади лазерної локації і лазерні прилади оптико-електронної протидії останнього покоління. Усім цим, за словами Турчинова, керують кадрові військові РФ.
 
«У той же час фінансування Державного оборонного замовлення продовжує залишатись заблокованим у зв’язку з тим, що ВРУ так і не прийняла рішення щодо наповнення спецфонду, з якого фінансується ДОЗ, та пішла на канікули, залишивши заарештовані в українських банках мільярди оточення Януковича поза бюджетом», — наголосив він. 
 
НАГОРОДИ
 
Президент підписав Указ про нагородження 163 воїнів, серед яких тринадцять героїв відзначено нагородами посмертно. Серед нагороджених орденом «Богдана Хмельницького» ІІІ ступеня лейтенант Ігор Бабаян — командир розвідувального взводу 90-го окремого аеромобільного батальйону імені Героя України старшого лейтенанта Івана Зубкова 81-ї окремої аеромобільної бригади високомобільних десантних військ ЗСУ. Під його керівництвом розвідувальна група у квітні цього року знешкодила важливу вогневу точку противника.
 
Орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагородили сержанта Олексія Верлієнка — командира машини стрілецького взводу стрілецької роти 40-го батальйону територіальної оборони 17-ї окремої гвардійської танкової бригади оперативного командування «Південь» Сухопутних військ ЗСУ.
 
Підрозділ, в якому проходив службу Олексій, брав участь у блокуванні району проведення антитерористичної операції в районі міста Іловайськ Донецької області.
 
У липні 2014-го сержант тілом одного із вбитих сепаратистів накрив гранату, чим урятував життя своїх побратимів, але сам отримав важкі поранення.