А чому не харакiрi собi?

27.07.2016
В Японії у ніч на вівторок, 26 липня, озброєний ножем чоловік вчинив напад на заклад для людей з особливими потребами. Місцеві ЗМІ повідомляють, що нападник розбив вікно, вдерся всередину й почав убивати.
 
В результаті нападу загинули 19 осіб — дев’ятеро чоловіків та 10 жінок віком від 18 до 70 років. Ще 25 людей отримали різноманітні поранення. На місце інциденту прибуло близько 30 бригад швидкої допомоги, постраждалих доправили у шість найближчих лікарень.
 
За даними інформагенції «Рейтер», 20 постраждалих — у важкому стані. Заклад розташовується в місті Сагаміхара у префектурі Канагава, що приблизно за 40 кілометрів на захід від Токіо. Загалом у будинку для інвалідів разом iз персоналом могло перебувати до 160 осіб.
 
Невдовзі після скоєння злочину нападник під’їхав на своєму автомобілі до найближчого відділку поліції й здався правоохоронцям зі словами: «Я зробив це». При собі він мав сумку із закривавленими кухонними ножами. За словами представника поліції, мотив вчиненого 26-річним японцем Сатоші Уематсу злочину поки невідомий, однак, як стверджує видання «Асахі Сімбун», уже на першому ж допиті нападник зізнався, що хотів би позбавити світ від інвалідів. Сам він працював донедавна у цьому ж закладі. А тому деякі ЗМІ припускають, що можливим мотивом була злість через втрату роботи.
 
 
Місцева поліція повідомила, що підозрюваний ще в лютому надіслав власноруч написаного листа політикам, в якому погрожував вбити сотні людей з обмеженими психічними можливостями. Відповідного листа він намагався передати спікеру нижньої палати парламенту.
 
Тоді поліція затримала його майже на два тижні для примусового психіатричного лікування. Однак у березні його виписали, оскільки лікар дiйшов висновку, що стан хворого покращився. Тим часом секретар кабінету міністрів Японії Йошіхіде Суга зазначив, що уряд не має інформації про зв’язки нападника з радикальними ісламістами.
 
Японія вважається країною з відносно низьким рівнем злочинності. В країні діють досить жорсткі обмеження на володіння вогнепальною зброєю.
 
Останній випадок масового вбивства з використанням ножа як зброї був зафіксований у 2008 році — в Токіо злочинець в’їхав на вантажівці в натовп людей в одному з торговельних кварталів міста, а потім кинувся на них iз ножем. У результаті нападу загинули семеро людей та 10 отримали поранення. Раніше, 2001 року жертвами нападника з ножем стали восьмеро школярів у місті Ікеда.