Реакція росіян на «Сі Бриз» в Україні: одна психлікарня навчає іншу

19.07.2016
У понедіок розпочалися чергові україно-американські навчання «Сі Бриз-2016», y яких візьмуть участь понад три тисячі військовослужбовців із 12 країн світу. 19-ті за рахунком навчання, які триватимуть 25 днів, проведуть в Одеській і Миколаївській областях та у північно-західній частині Чорного моря.

Цього року навчання розширять географію місць свого проведення: це будуть акваторія моря і полігони ВСУ,  військові аеродроми та посадочні майданчики, а також морські цивільні об’єкти. Окрім української техніки, збройні сили країн-членів НАТО і держав-учасників програми «Партнер­ство заради миру» заявили для навчань 10 кораблів, 3 підводнi човни, 6 літаків та 40 одиниць колісної техніки.
 
Головною темою «Сі Бриз-2016» стане проведення багатонаціональної операції у кризовому регіоні. Цьогорічні навчання розділені на повітряну, наземну та морську складову. «Сі Бриз» поєднуватиме теоретичний та практичний курси процесу планування та проведення операції за стандартами НАТО, курс лідерства, курс iз надання медичної допомоги в бойових умовах, ведення розвідувальної обстановки та інформаційного обміну, висвітлення надводної, підводної та повітряної обстановки з використанням даних від кораблів та літаків, протидії кібер-атакам тощо.
 
«Береговий компонент здійснить десантування як морське, так і повітряне, у різних районах Одеської області. Якщо до цього додати, що плануються дії артилерії під час проведення протидесантної оборони, подолання водної перешкоди із залученням інженерних підрозділів, спеціальні дії із забезпечення безпеки на приморському напрямку, повітряне прикриття висадки десанту, то заходи обіцяють бути насиченими і динамічними», — коментує представник командування ВМС ЗС України капітан 1-го рангу Роман Гладкий. Таким чином військові матимуть змогу відпрацювати організацію планування та підготовки багатонаціональної операції та спільні дії під час проведення багатонаціональної операції з безпеки у кризовому регіоні за стандартами НАТО.
 
Українсько-американські навчання серії «Сі Бриз» — багатонаціональні військові навчання, які з 1997 року щорічно проводяться на території України з метою підготовки та нарощення бойової готовності Військово-морських сил Збройних сил України. Документ, що регламентує навчання, — «Меморандум про порозуміння та співробітництво з питань оборони та військових відносин між Міністерством оборони США та Міністерством оборони України» було підписано 1993 року. Попри те, що свіворганізаторами навчання є Україна і США, брати участь у «Сі Бриз» можуть й інші країни-члени НАТО та країни Чорноморського регіону. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Українсько-американські навчання викликали хвилю обурення в Росії. Безліч негативних коментарів з’явилося на сайті «РИА «Новости» під новиною про початок «Сі Бриз». «Знову вже вкотре, під улюлюкання американців, хохли будуть фанерні танки таскати містами і дерев’яні плоти спускати у фонтани?», «Навчання однієї психіатричної лікарні з іншою. Тільки ось в однієї дорогі іграшки, а в іншої дерев’яні, прибиті до підлоги. Ось і питання, хто кого чого навчить?! Недарма назвали ці навчання «Си брись» (це всього лише з українським акцентом, якщо що). Я вважаю дуже точна назва!» — пишуть коментатори.
 
Подібну реакцію росіяни продемонстрували і на заяву НАТО після саміту у Варшаві про те, що Північноатлантичний альянс буде більше підтримувати Україну.