Ердоган утримав кермо: Туреччина може скотитися до авторитаризму

19.07.2016
Ердоган утримав кермо: Туреччина може скотитися до авторитаризму

Ердоган налагоджує стосунки з Росією і віддалається від США.

Шість тисяч осiб заарештовано після невдалої спроби військового перевороту в Туреччині, що стався в ніч iз п’ятниці на суботу. Президент Реджеп Ердоган попередив про подальше очищення всіх державних установ від осіб, відповідальних за спробу путчу. За даними турецького МЗС, число смертельних жертв перевищило 290, 100 з яких — це путчисти, а 161 особа — цивільні, є понад 1400 поранених.
 
У вихiднi заарештували чільних генералів і сотні військових. Турецька влада проводить обшуки на низці військових баз та об’єктів по всій країні у пошуках прибічників військового заколоту. У ході операції у місті Денізлі, що на заході країни, за кілька годин затримали 50 військових та командувача гарнізону. Позбавлено їхніх функцій і заарештовано майже три тисячі суддів і прокурорів, а слідчі готують процеси за спробу повалення уряду.

На прохання Туреччини у понеділок у Саудівській Аравії арештували військового аташе в Кувейті Мікаїл Гуллу, який намагався вилетіти до Амстердама. «Ці дії будуть продовжені», — заявив міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаґ.
 
Президент Ердоган заявив, що «зрадники заплатять високу ціну», і оголосив про «чистку армійських лав» та можливе повернення смертної кари, від якої відмовилися у 70-х роках після взяття Туреччиною курсу на вступ до ЄС.
 
Турецька влада звинувачує у спробі путчу опозиційного мусульманського проповідника Фетхуллаха Ґюлена, який проживає у США. Ґюлен відкидає обвинувачення. На його думку, відповідальним за цю подію може бути сам президент Ердоган. 
 
Західні коментатори попереджають, що путч може бути використаний президентом Ердоганом для встановлення авторитарної влади. Глава МЗС Франції Жан-Марк Еро заявив, що невдала спроба військового путчу не означає дозволу президентові Ердогану обминати демократичні принципи. Про необхідність дотримання принципу верховенства права у Туреччинi говорять також у Брюсселі та Берліні.