Психологія переможців: «Динамо» виграло Суперкубок країни

19.07.2016
Психологія переможців: «Динамо» виграло Суперкубок країни

Кращого матчу-відкриття футбольного сезону в Україні, ніж протистояння двох вітчизняних грандів, годі й шукати. Під знаком дуелі «Динамо» — «Шахтар» повністю пройшло останнє десятиліття.
 
Вочевидь не припиниться їхня боротьба за чемпіонський трон і найближчим часом. Попри зміну формату майбутнього чемпіонату країни, де має серйозно збільшитися кількість «цікавих та конкурентних» поєдинків, навряд чи в боротьбу найтитулованіших клубів країни втрутиться «третій зайвий». «Динамо» та «Шахтар» і  досі виглядають найбільш боєздатними колективами на вітчизняному футбольному фронті. Дарма що «гірники» тепер грають під проводом нового наставника, а динамівці стали на шлях реновації складу. Їхній ігровий потенціал серйозно переважає конкурентів, щоправда, на старті нового сезону обидва колективи перебувають далеко від оптимальних кондицій. Про «відносну сирість» ігрової моделі після завершення матчу за Суперкубок говорив не тільки новий тренер «гірників» Паулу Фонсека, а й керманич «біло-синіх» Ребров...
 
Відтоді як у 2004 році ФФУ започаткувала поєдинок за Суперкубок, лише у лічених випадках його організаторам не вдавалося «залучати» до цієї дуелі обох флагманів українського футболу. Нині їхнє суботнє побачення в Одесі було вже дев’ятим за ліком. Водночас їхні дві попередні дуелі завершувалися на користь «Шахтаря». Цього ж разу тріумфували динамівці  уперше за п’ять років здобувши Суперкубок. І хоча покласти на лопатки донецький клуб столичним футболістам удалося лише завдяки перемозі в післяматчевій «лотереї», сам факт звитяги над одвічним конкурентом для «Динамо» є важливим психологічним моментом.
 
У трьох зустрічах минулого сезону підопічні Реброва програли «гірникам» із загальним рахунком — 0:8. Не дивно, що їхнє бажання перервати неприємну серію било через край. «Динамо» перевершило «Шахтар» у бажанні перемогти», — заявив після тріумфу в Суперкубку наставник «біло-синіх».
 
Сергій Ребров визнав, що по грі динамівцям не вдалося переграти опонентів, утім вирішальним, як видно, виявився інший фактор. Не маючи на руках особливих козирів, за десять хвилин до завершення основного часу динамівці все ж знайшли в собі сили зрівняти рахунок у матчі, перевівши поєдинок у іншу змагальну площину.
 
За регламентом турніру, після нічиєї в основний час команди одразу б’ють 11-метрові удари. А в цьому компоненті сильнішими виявилися саме динамівці. «Це моя провина, що ми програли Суперкубок», — бідкався після матчу «гірник» Євген Селезньов, котрий «запоров» вирішальний удар. 
 
Утім займатися самосудом новому-старому форварду «Шахтаря» аж ніяк не варто. Не вина Селезньова, що, маючи чималу кількість небезпечних моментів, «помаранчево-чорні» не змогли вирішити долю поєдинку в основний час. «Після 12 років змінити тренера й ігрову схему — дуже нелегко. «Шахтарю» потрібні час та підтримка. Сьогодні ми грали непогано, але можемо ще краще», — сказав капітан донеччан хорват Даріо Срна. Португальський наставник «гірників» Фонсека додав: «Наша мета — перемога в чемпіонаті».
 
Динамівцям же, аби зберегти за собою титул найсильнішої команди країни, одного бажання бути першими, без сумніву, буде замало. Для тріумфу в одному конкретно взятому поєдинку неймовірної зарядженості на результат, можливо, й достатньо, проте для виграшу тривалого футбольного марафону знадобляться трохи інші ігрові якості. 
 
ТАБЛО
 
Суперкубок України.
 
«Шахтар» — «Динамо» — 1:1 (по пен. — 3:4)
 
Голи: Фред, 58 — Віда, 80
 
«Ш»: П’ятов, Срна, Ордець, Кривцов, Ісмаїлі, Степаненко, Фред, Бернард, Марлос (В. Нем, 84), Тайсон (Коваленко, 75), Едуардо (Селезньов, 70)
 
«Д»: Шовковський, Морозюк, Драгович (Хачеріді, 46), Віда, Антунеш, Корзун, Сидорчук, Буяльський (Федорчук, 68), Гонсалес, Громов (Гармаш, 90+1), Мораес