Варення з сонцем

13.07.2016
Варення з сонцем

Паровозик із баночок варення. (Фото з родинного архіву.)

Із баночок — маленьких і великих, круглих і гранчастих, — наповнених застиглими в сиропі ароматними ягодами, маленький Іванко зараз будує паровозики. Тато Олег Суржок залюбки допомагає сину розставляти для захоплюючої гри барвисті баночки зі смаколиками, які приготувала мама Марина. Бо зараз ними можна і погратися, а взимку це буде їхнє маленьке родинне літо за чашечками духмяного чаю.
Марина Суржок живе з родиною на Черкащині, в мальовничій Смілі. Її вірші, творіння рук — ляльки-мотанки, панно, парафінові шедеври — надихають, милують око і тішать гармонією кольорів. Марина ж додає, що в усі творіння слід вкладати частинку своєї душі і щиро бажати усім добра, тобто заряджати кожну річ доброю енергією. «Яким чином можна зарядити енергією це барвисте пуделко з варенням?» — цікавлюся я в Марини і чую відповідь: «Мішати за сонцем!».

З абрикосами

«Тільки за сонцем! — наполягає Марина. — Таке варення буде заряджене правильно!». Кожен по-своєму вкладає частинку душі у свій шедевр, і мені здається, що важливо — не в який спосіб, а що душа при цьому присутня. Тоді й результат чудовий! Пропоную спробувати абрикосове варення за рецептом Марини Суржок і особисто переконатися в цьому. 
 
1 кг підготовлених абрикосів (помити і вибрати кісточки) пересипати цукром (0,5 кг) і залишити на ніч — нехай пустить сік. Уранці зварити окремо сироп. Для цього зливаємо сік з абрикосів, доводимо до кипіння і варимо на повільному вогні півгодини. Додати в сироп абрикоси і жменю мигдальних горіхів і варити ще 20 хвилин. Розлити по чистих сухих баночках і закрутити. Треба брати не надто м’які плоди. Дуже гарне і смачне виходить, резюмує Марина, неначе мед — і на смак, і на вигляд.

Вишня з корицею

Марина Суржок називає це варення «гостьовим», для особливих гурманів. Знаю, що ця привітна родина приймає у себе дуже багато гостей. Та це й зрозуміло: з таким пригощанням хоч-не-хоч ноги самі в гості понесуть. На 1 кг вишень потрібно 850 г цукру і 2 чайні ложки кориці. Вишню очищаємо від кісточок, засипаємо цукром, перемішуємо і даємо добу на витримку: інгредієнти мають «по­дружитися». Далі варимо до загустіння на середньому вогні (приблизно півгодини, готовність перевіряємо краплею варення на тарілці: якщо не розтікається — готово!), наприкінці додаємо коричку, розкладаємо по баночках і закатуємо.

Малинове не варити

А лише акуратно перемішувати до повного розчинення цукру (1,5 мірки цукру на 1 мірку малини, пересипати), далі у баночки і зберігати в холоді. Дуже ароматне, переконує Марина.
 
Для пиріжків-малючків
 
Уперше чую таку назву пиріжків, але насправді краще і не назвеш крихітні рум’яні Маринині пиріжки, один вигляд яких викликає нестримне бажання покуштувати їх негайно. Смородиновий мармелад — начинка для таких смаколиків. На 1 кг смородини потрібно 1,4 кг цукру і 2 склянки води. Половину цукру і воду закип’ятити, додати смородину і варити 12-15 хвилин. Додати решту цукру і варити ще 5 хвилин. Мішати дуже обережно і за сонцем, нагадує майстриня і бажає насолоджуватися літом цілий рік!