Огрядне лихо: зайва вага стає призвідником серйозних недуг

12.07.2016
Огрядне лихо: зайва вага стає призвідником серйозних недуг

Надмірні кілограми — зайві проблеми зі здоров’ям. (Фото з сайта pro-zdorov.ru.)

Ожиріння — серед основних причин інфарктів та інсультів

Співробітники Американської асоціації дослідження серцево-судинних захворювань заохотили взяти участь у дослідженні 60 осіб із зайвою вагою віком 30-65 років. Під час експерименту люди худнули за спеціальною програмою під контролем фахівців. Учені дійшли висновку: імунна система сприймає зайві жирові клітини як шкідливий елемент. Відтак виникають запальні процеси — як реакція на такі подразники. А запалення часто стає поштовхом багатьох недуг.
 
Голова правління Всеукраїнської громадської організації «Асоціація превентивної та антиейджинг медицини», доктор медичних наук Ольга Барна нагадує: ускладнення і небезпеки підстерігають тих, хто має надлишкову вагу.
 
— Передусім це — цукровий діабет ІІ типу, артеріальна гіпертензія, артрит, остеоартроз, аутоімунні захворювання, такі як ревматоїдний артрит, — пояснює фахівець. — А також — серцево-судинні захворювання і навіть деякі онкологічні недуги. Що вищий індекс маси тіла, то більша імовірність захворіти і померти від інсульту чи інфаркту. Надлишкова вага — один із основних факторів ризику розвитку інфаркту та інсульту.
 
В Україні дуже високий рівень смертності від серцево-судинних недуг, а середня тривалість життя на 7-10 років нижча за європейські показники, каже лікар. Двоє з трьох українців помирають від серцево-судинних захворювань, кожні 5 хвилин в Україні реєструють інсульт, а кожні десять хвилин — інфаркт міокарда. Страшно уявити, скільки людей захворіло на ці страшні недуги тільки за останню годину…
 
Як виявилося в результаті дослідження, проведеного недавно в Європі, найбільш «відповідальні» за виникнення інфаркту міокарда 9 простих факторів ризику: куріння, артеріальна гіпертензія, холестерин, ожиріння, яке спричинює наступний фактор — цукровий діабет. Також серед «провокаторів» інфаркту — недостатнє вживання овочів і фруктів, зловживання алкоголем, брак рухової активності, психологічні та інші чинники. 
 
— Торік я наштовхнулася на факт, який мене дуже збентежив — і як лікаря, і як громадянина, — розповідає Ольга Миколаївна. — За даними ООН, Україна ввійшла в дев’ятку держав, де тривалість життя виявилася нижчою, ніж у 70-х роках минулого століття. Які ж країни потрапили в цю сумну статистику? «Компанію» Україні склали Росія, Білорусь і шість африканських країн, розташованих південніше Сахари. Дуже тривожна тенденція…

Завдяки схудненню в організмі зменшується запальний процес, внутрішні органи приходять у норму

Позбуваючись зайвої ваги, людина стає не тільки красивішою, а й — безумовно — значно здоровішою, переконана лікар. Згідно з недавніми дослідженнями американських учених, завдяки схудненню в організмі зменшується запальний процес, у норму приходять не тільки зовнішній вигляд, а й стан внутрішніх органів. 
 
— Ми сформували концепцію так званих факторів ризику — тих станів, звичок, які сприяють виникненню атеросклерозу, що є першою причиною інфарктів та інсультів, — каже Ольга Барна. — Звісно, є низка факторів, на які ми вплинути не можемо. Скажімо, вік — що старша людина, то більше піддається ризику цих хвороб. Чоловіки частіше від жінок потерпають від захворювань судин, має значення і генетична схильність до недуг. Вплинути на це ми не можемо, але маємо змогу врахувати. Якщо в родині траплялися ранні випадки інфарктів та інсультів, людина повинна ставитись до свого здоров’я особливо уважно.
 
Водночас є ціла низка факторів, на які ми можемо впливати. Передусім — куріння, артеріальна гіпертензія, порушення обміну холестерину, наявність цукрового діабету, низька рухова активність, що дуже характерно для нашого суспільства. І — ожиріння.
 
З медичної точки зору ожирінням називають захворювання, викликане надлишковим накопиченням жирової тканини в результаті порушення рівноваги між надходженням їжі і потребою організму в кілокалоріях, тих чи інших поживних речовинах. 

Поміряй талію, будь ласка!

Індекс маси тіла — це той критерій, який умовно допомагає лікарям визначити ризики та оцінити динаміку розвитку захворювання або його регресу. Низка ґрунтовних епідеміологічних досліджень підтверджує: індекс маси тіла дозволяє безпосередньо оцінити ризик захворюваності і смертності.
 
Як цей індекс правильно вираховувати?
 
— Необхідно вагу тіла у кілограмах розділити на зріст у метрах, піднесених до квадрата, — нагадує Ольга Барна. — Існує градація надлишкової ваги, яку ухвалили багато медичних товариств. Коли індекс маси тіла (ІМТ) менший за 20 — вага нормальна. Говорити про надлишкову вагу можемо, коли ІМТ — від 25 до 30. Якщо від 30 до 35 — це вже перший ступінь ожиріння, 35-40 — другий, і коли індекс переважає показник 40 — це третій ступінь надлишкової ваги. Кардіологи також часто використовують параметр, в основі якого — об’єм талії. Він дозволяє оцінити не лише загальну вагу, а й перерозподіл і вираження ожиріння. Для чоловіків нормальний показник об’єму талії — зріст у сантиметрах, розділений на два, мінус п’ять сантиметрів. Для жінок — те ж саме, тільки віднімати треба 10-15 сантиметрів.
 
В Ісландії провели цікаве дослідження, результати якого оприлюднили на європейському конгресі з практичної кардіології. Упродовж 25 років за населенням декількох великих міст велися цільові спостереження. Фахівці вивчали, наскільки корекція тих чи інших факторів ризику впливає на зменшення рівня захворювань серцево-судинної системи. В цей час в Ісландії впроваджувалася ґрунтовна державна програма з боротьби з серцево-судинними захворюваннями — мас-медіа пропагували здоровий спосіб життя, пояснювали — що потрібно робити, як контролювати, як поводитись пацієнтам, які вже мають фактори ризику. Виявилося, що просто було побороти такий фактор ризику, як холестерин, зменшивши показники майже на 1 мілімоль на літр, а це дуже велика зміна. Частота паління знизилася вдвічі, рівень артеріального тиску зменшився на 5 міліметрів — для популяції це багато. Фізична активність збільшилася вдвічі. А ось індекс маси тіла — яких би зусиль не докладали — все одно зростав. І паралельно збільшувалася частота цукрового діабету, який пов’язували зі зростанням ваги у населення. 
 
Отже, спосіб життя, час, у який ми живемо, при всіх зусиллях, які докладали і держава, і самі люди, залишає проблему зниження ваги і її контролю досить складною.

Три кілометри в день — назустріч здоров’ю

Коли людині час оголошувати війну зайвим кілограмам? На думку фахів­ців, якщо просто ідеться про надлишкову вагу (коли ІМТ менший за 30), то це стосується не так медичних, як естетичних проблем. Відповідно, все залежить від мотивації самого пацієнта: наскільки він готовий боротися за те, щоб стати стрункішим. У разі, якщо вже є ожиріння, тобто індекс маси тіла переважає позначку 30, слід бити на сполох і серйозно братися за себе. Лікарі рекомендують активні кроки щодо зниження ваги чоловікам, у яких окружність талії вища, ніж 102 см, і жінкам, у яких цей показник перевищує 88. 
 
— Без сумніву, основа зниження ваги — хоч це і звучить банально — зменшення надходження в організм кілокалорій і збільшення фізичної активності, — каже Ольга Барна. — Звісно, пацієнти не завжди ретельно дотримуються рекомендованих дієт і не всі охоче займаються спортом. Бувають випадки, коли цих заходів недостатньо. І тоді рекомендують або фармакологічну терапію з допомогою спеціальних препаратів для схуднення, або хірургічне лікування.
 
Треба стежити за тим, що ми їмо. Корисна так звана середземноморська дієта, коли перевага надається фруктам, овочам, рибі, рослинній олії, м’ясо допускається нежирне і білих сортів — у невеликій кількості. З раціону виключають солодощі, зменшується вживання яєць.
 
«Як кардіолог, нагадаю відомі в Європі так звані сім кроків до здоров’я, або «європейський телефон здоров’я», — додає Ольга Миколаївна. — Що рекомендують європейські кардіологи для того, аби ризик інфаркту й інсульту знизити до мінімуму? Позбутися паління, надлишкової ваги і діабету, неодмінно — три кілометри швидкої ходьби вдень або 30 хвилин іншої помірної фізичної активності щодня мінімум 5 днів на тиждень. Додайте сюди боротьбу з «поганим холестерином» — загальний рівень холестерину має бути менше 5, і п’ять пригорщів овочів і фруктів щодня в раціоні. І пам’ятайте, що артеріальний тиск не повинен перевищувати 140 на 90, а оптимально, коли він 120 (130) на 70».
 
Боротьба за струнку фігуру — це не тільки намагання відповідати еталонам краси. Зниження ваги на 10 кілограмів зменшує на 20% рівень загальної смертності, на 30% — рівень смертності та ускладнень від цукрового діабету, на 40% знижує ризик розвитку деяких злоякісних новоутворень і на 50% зменшує концентрації глюкози в крові. Людина, яка отримала ефект лікування від ожиріння, відчуває це на собі. 

ТЕНДЕНЦІЇ

2000 року Всесвітня організація охорони здоров’я вперше використала термін «епідемія» для характеристики ситуації з ожирінням. ВООЗ визнала: кількість повних людей збільшується колосальними темпами. Перше місце в рейтингу за ожирінням займають США. Основним чинником, що сприяє набору зайвих кілограмів у цій країні, є національний фаст-фуд. Проблему ожиріння тут вважають національним лихом. За найскромнішими даними, приблизно дві третини населення США потерпають від зайвої ваги. На другому місці — європейські країни, найгірші показники у Великій Британії, Угорщині, Румунії, Греції та Албанії.
 
Умовно кажучи, це «найбільш тлусті нації» в Європі. На Кіпрі, Мальті, у Чехії, Фінляндії, Німеччині та Словаччині понад 40% населення страждають від ожиріння. Складна ситуація в Китаї, де на цю недугу страждають діти. За останні двадцять років кількість огрядних дітей і підлітків збільшилася тут у чотири рази і нині становить майже 30 мільйонів. За прогнозами фахівців, до 2020 року ця цифра подвоїться. У Південній Америці, зокрема в Бразилії, зайва вага серед населення зустрічається вдвічі частіше, ніж це було 15 років тому. В Аргентині, Чилі, Перу від ожиріння страждають понад 20% дітей.