Прикордоннику Ігорю Момоту черкащани встановлять пам’ятник

12.07.2016
Два роки тому на сході України загинув легендарний генерал — прикордонник Ігор Момот, який був начальником Оршанецького прикордонного навчального центру. Увічнити пам’ять про славного командира, який на цій війні був батьком і для солдат, і для офіцерів, черкащани вирішили встановленням йому пам’ятника. 
 
За словами начальника управління культури Черкаської ОДА Олега Островського, погруддя генералу Момоту відкриють у серпні біля Свято-Троїцького собору в обласному центрі. Нині роботи над погруддям поки ще тривають. 
 
Основою для образу генерала стала світлина, зроблена 14 квітня 2014 року фотокореспондентом «Вечірніх Черкас» Ігорем Єфімовим в Амвросіївці. «У ті дні на Донбасі все тільки починалося. Ми приїхали до оршанецьких прикордонників, Момот нас зустрів особисто. Пам’ятаю, як він тоді сказав: хлопці, це не АТО, це війна!» — розповідає «Україні молодій» Ігор Єфімов. 
 
Він каже, що командир прикордонників був справжнім командиром. І зізнається: ніколи не думав, що Момот загине й те фото генерала слугуватиме для вшанування пам’яті про нього.
 
До речі, в тому, що глину для ескіза пам’ятника генералу Момоту привезено з Донбасу — з Часового Яру під Слов’янськом, — є гіркий до болі в душі символізм.