НОВИНИ ПЛЮС

12.07.2016

Розпочалася вступна кампанія 

Із 11 і до 27 липня вищі навчальні заклади України  прийматимуть від абітурієнтів документи для вступу в електронній та паперовій формі. Творчі конкурси проводять у кілька сесій iз 18 липня до 27 липня. А вступні іспити та співбесіди триватимуть тиждень — із 21 липня. Вступники, які отримали рекомендації до зарахування на бюджет, повинні виконати вимоги до зарахування до 5 серпня, ті, хто навчатиметься за контрактом — до 10 серпня.
Згідно з цьогорічними правилами абітурієнти можуть подати до 15 заяв на 5 різних спеціальностей. 
Нинішня кампанія — остання, яка дозволяє вступати на кваліфікаційні рівні спеціаліста та молодшого спеціаліста. У наступному році ступінь спеціаліста буде замінений на магістра. Така зміна викликана поступовим впровадженням Закону «Про вищу освіту», в якому передбачено триступеневу систему: бакалавр, магістр та доктор філософії, наголосила міністр освіти Лілія Гриневич. Обсяг квот визначатимуть  університети на власний розсуд, Міністерство освіти і науки встановило лише максимальний поріг, а ВНЗ на території Донецької та Луганської областей можуть відвести під квоти до 30% від державного держзамовлення, всі інші виші — 10%.

Більше 2 млн. гривень застави  — за хабарника

До 3 вересня під арештом мав би перебувати заступник міністра охорони здоров’я Роман Василишин, якого затримано «на гарячому» за хабарництво. Але в понеділок у Дніпровському суді захист вніс заставу в сумі 2 млн. 856 грн. За словами адвоката Василишина Миколи Шупені, кошти для внесення застави вдалося зібрати завдяки родичам, друзям і знайомим.
Встановлено, що посадовець створив систему поборів iз практикуючих лікарів за надання їм можливості в подальшому здійснювати належним чином свої функціональні обов’язки, зокрема проводити операції в Олександрiвській лікарні м. Києва, повідомили в Генпрокуратурі. Натомість заступник міністра охорони здоров’я відкидає всі звинувачення. Каже, що його підставили, аби таким чином нібито скинути його з посади. За словами Василишина, 1000 доларів, які знайшли в його кейсі — це його кровні. Він додав, що відкладав ці гроші із зарплати,  щомісяця отримує по 15 тисяч гривень.