На турнірі «Великого шолома» спалахнула нова українська тенісна зірочка

12.07.2016
На турнірі «Великого шолома» спалахнула нова українська  тенісна зірочка

Перемігши на Уїмблдоні, Серена Уїльямс здобула 22-й за ліком одиночний «шлем». (Фото з сайта www.wimbledon.com)

В останні роки так сталося, що серйозних здобутків на турнірах із серії «Великого шолома» вдавалося досягати хіба що нашим юніорам. Без сумніву, найбільшим успіхом сучасного українського тенісу є перемога на юніорському «Ролан Гарросі»-2010 Еліни Світоліної. До того ж, перш ніж перейти в професіонали, записала до свого активу одеситка ще й фінал «молодіжного» Уїмблдону-2012. 
 
Водночас на дорослому трав’яному «шлемі» в Еліни наразі справи не клеяться. Програвши цього разу в другому раунді Ярославі Шведовій із Казахстану, вона лише повторила своє «краще» досягнення дорослої епохи.
 
Хай там як, а на кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу та крокету знову засвітилася українська зірочка. 16-річна уродженка Одеси Даяна Ястремська дійшла до фіналу юніорського Уїмблдону, де поступилася росіянці Потаповій — 3:6, 4:6. Примітно, що вирішальний поєдинок за звання «трав’яної принцеси» представниці України та Росії проводили на головному корті турніру, де також визначалися імена «короля» та «королеви» Уїмблдону-2016.
 
Якщо забути про несподівані вильоти в чоловічому турнірі двох фаворитів, першого та третього сіяних — Новака Джоковича та Роджера Федерера, відповідно, то можна сказати, що обидва фінали завершилися прогнозовано.
 
Найсильніша тенісистка планети, американка Серена Уїльямс нарешті виборола свій 22-й за ліком одиночний «шлем», зрівнявшись у такий спосіб за кількістю трофеїв iз легендарною німкенею Штеффі Граф. Після невдачі на «Ю-Ес-оупен»-2015, яка не дозволила Чорній перлині за підсумками сезону виграти «Великий шолом», Уїльямс-молодша програла два поспіль фінали «мейджорів» — австралійський та паризький. Її кривдницею на «Аустреліен оупен» була наступниця Граф — Ангелік Кербер, з якою власне Серені випало знову зустрітися у фіналі цьогорічного Уїмблдону. Реванш, як кажуть, не забарився. 7:5, 6:3 — на користь першої ракетки жіночого тенісу, котра, до слова, в парі зі старшою сестрою — Венерою — взяла ще й парний «шлем».
 
У чоловічому фіналі все також пройшло за сценарієм більш рейтингового спортсмена. Друга ракетка турніру улюбленець публіки Енді Маррей не підвів місцеву «торсиду» й подарував їй упевнену перемогу над канадцем Мілошем Раонічем (6). Після того, як кремезний північноамериканець у півфіналі в п’яти сетах засмутив Федерера (3), багато хто з шанувальників тенісу розраховував на запеклий фінал. Утім, як виявилося, всі свої сили 26-річний Мілош, уродженець Чорногорії, залишив у поєдинку зі славнозвісним швейцарцем. На фінал, який умістився у три сети (6:4, 7:6 (7:3), 7:6 (7:2)), його просто не вистачило. А шотландець Маррей відсвяткував свою другу перемогу на Уїмблдоні.