Наталя Прищепа здобула першу золоту медаль чемпіонату Європи

12.07.2016
Наталя Прищепа здобула першу золоту медаль чемпіонату Європи

Майстер бігу на 800 м Наталя Прищепа принесла Україні золоту нагороду легкоатлетичного чемпіонату Європи. (Фото з сайта xsport.ua.)

Перевіряючи свою готовність до лондонської Олімпіади-2012, на чемпіонаті Європи, що передував тим Іграм, українські легкоатлети здобули 15 медалей різного ґатунку. Водночас на цьогорічному передолімпійському «показі» наші спортсмени розжилися всього лише однією нагородою, яка, втім, має найвищу пробу.
 
Загалом, захоплюючий спурт Наталі Прищепи на фініші 800-метрівки, котрий приніс їй несподівану перемогу, став одним із найцікавіших моментів європейської першості, що наприкінці минулого тижня проходила в Амстердамі.
 
Коли 21-річна українка подолала останній віраж, виходячи на фінішну пряму, перед собою вона побачила стіну з чотирьох суперниць, які в такий спосіб намагалися заблокувати рух конкурентки. Відчуваючи в собі сили йти на випередження, Наталка почала ненав’язливо «просити» суперниць розступитися. Кілька разів «погладивши» рукою по спині повільнішу француженку, Прищепа таки змусила дівчат зробити коридор, через який, немов промінь світла, вона й виринула назустріч своєму тріумфу. Фінішна швидкість Наталі була настільки високою, що на фініші її та найближчу переслідувачку — все ту ж француженку Ренелль Мамонте — розділив доволі відчутний «просвіт».
 
«Дякую всім, хто мене підтримував. Цю перемогу присвячую Україні. Я дуже задоволена, що змогла гідно захистити честь своєї країни. Перше місце довелося буквально видряпувати. Мене закрили: сюди не вийти, туди не вийти. Навіть не знаю, звідки взялися сили. Адреналін!» — пояснила свій чемпіонський політ новоспечена чемпіонка Європи в бігу на 800 метрів.
 
Цікаво, що на Іграх у Ріо-де-Жанейро Прищепа планує змагатися ще й на вдвічі довшій дистанції — 1500 м. Утім в Амстердамі спортсменка вирішила не розпорошувати сили й сконцентруватися лише на одній дисципліні. За словами наставника золотої медалістки Андрія Попеляєва, його підопічна підійшла до континентального форуму в прекрасній формі. Утім, як свідчить у коментарі сайту Xsport наставник чемпіонки, пік її готовності має прийтися якраз на Олімпіаду. «Жодного комерційного старту ми не робили, аби всі зусилля спрямувати «на Європу» та Ігри. Усі старти комерційного штибу будуть вже після Ріо», — зазначив Попеляєв.
 
На тлі феєричного успіху Прищепи не так сумно сприймається відверто скромний виступ решти вітчизняних атлетів у столиці Голландії. 
 
Чи не найбільше засмутив своїх наставників та шанувальників запорізький багатоборець Олексій Касьянов, котрий, довгий час претендуючи на медаль, в підсумку, взагалі залишився поза п’єдесталом (четверте місце). Підвело віце-чемпіона зимового ЧС-2016 метання спису. Проваливши передостанню з десяти змагальних дисциплін, він випав із призової трійки. А надолужити згаяне в бігу на 1500 м — також не найсильнішій його дисципліні — представникові Запоріжжя не вдалося.
 
За підсумками своїх виступів на ЧЄ, більшості вітчизняних атлетів довелося виправдовуватися за свої непереконливі результати.
 
Утім, як засвідчила спринтерка Єлизавета Бризгіна, «краще помилитися на чемпіонаті Європи, ніж на Олімпіаді».
 
До слова, в Амстердамі наша жіноча естафетна команда 4 по 100 м, котра раніше вважалася найшвидшою в Європі й носить титул бронзового призера Ігор-2012, показала лише четвертий час.
 
Не вразила своєю готовністю до головних стартів чотириріччя й провідна вітчизняна стрибунка потрійним, бронзова медалістка Лондона, Ольга Саладуха, котра на ЧЄ-2016 обмежилася шостим місцем. Примітно, що уродженка Донецька вперше з 2010 року континентальний форум завершила без медалі. До речі, «срібло» в цій дисципліні здобула колишня наша співвітчизниця, а нині громадянка Ізраїлю, Ганна Міненко.