Олімпійська прелюдія

08.07.2016
Олімпійська прелюдія

На 110 м iз бар’єрами запорізький багатоборець Олексій Касьянов установив рекорд чемпіонатів Європи. Фото з сайта ФЛАУ. (Фото з сайта ФЛАУ.)

Після Олімпіади-2012 в Лондоні, де українські легкоатлети зусиллями списометальника Олександра П’ятниці, стрибунки потрійним Ольги Саладухи та жіночого спринтерського квартету здобули три нагороди («срібло» та дві «бронзи», відповідно), вітчизняна «королева спорту» потрапила в «зону турбулентності». Резонансні події, які з того часу пережила українська легка атлетика, не могли не вплинути на подальший вектор її розвитку. Нагадаємо, що чотири роки тому з великим скандалом посаду президента профільної федерації залишив її багаторічний керманич Валерій Борзов. А наші провідні спортсменки, призерки лондонських Ігор, спринтерки Єлизавета Бризгіна та Марія Ремень «попалися» на вживанні заборонених препаратів.
 
Загалом, як iшлося в одній із нещодавніх доповідей Все­світньої антидопінгової агенції (ВАДА), Україна разом iз Туреччиною, Кенією та Марокко входить до числа країн iз «досить високою поширеністю зловживання допінгом та проблемами з проведенням допінг-тестів». Звісно, порівнювати епізодичні спалахи зловживання «стимуляторами» в Україні з системною роботою з «фармакологічного вирощування» чемпіонів, яка останніми роками велася в Росії, не можна, утім підвищена увага ВАДА до «чистоти легкоатлетів» не могла не накласти свій відбиток на підготовку вітчизняних атлетів до Олімпіади в Ріо-де-Жанейро.
 
Днями в Амстердамі стартував літній чемпіонат Європи, куди, за виняткомм чемпіона світу-2013, стрибуна у висоту Богдана Бондаренка, прибули всі найсильніші вітчизняні легкоатлети. Попри календарну близькість Олімпіади, далеко не всі вони обзавелися перепустками до Бразилії. Так, станом на початок тижня, жодному з вітчизняних легкоатлетів не вдалося виконати олімпійський норматив у бігу на 800 м, 1500 м, 5000 м, 10000 м, 110 м iз бар’єрами, 400 м з/б, 3000 м iз перешкодами, стрибках потрійним, iз жердиною, у довжину, штовханні ядра. Водночас у жіночій команді були не закритими усього лише дві стаєрські номінації — біг на 5000 та 10000 м. А ЧЄ в Амстердамі — остання можливість покращити свої персональні результати й здобути путівки до Ріо. 
 
У перший день змагань українська легкоатлетична збірна активно слідкувала за виступом бронзової призерки чемпіонату Європи-2012 Ольги Скрипак на 10-кілометровій дистанції. Вітчизняна стаєрка показала свій найкращий результат у сезоні, якого, втім, вистачило лише для 15-го місця в підсумковому протоколі. На жаль, до олімпійського часу-нормативу (32 хв. 15,00 сек), як і до п’єдесталу, наша співвітчизниця не дотягнула досить багато (33.36,79).
 
А от результати найсильнішого вітчизняного багатоборця Олексія Касьянова, показані на старті змагань, виявилися значно приємнішими. Срібний призер зимового чемпіонату світу-2016 підтвердив, що перебуває в хорошій формі й готовий захистити звання одного з лідерів континентального декатлону. Після шести видів представник Запоріжжя в проміжному протоколі посідає перше місце, випереджаючи найближчого переслідувача — іспанця Хорхе Уренью — на 85 балів.