Реалістичний мрійник: збірна Португалії зіграє у фіналі чемпіонату Європи

08.07.2016
Реалістичний мрійник: збірна Португалії зіграє у фіналі чемпіонату Європи

Кріштіано Роналдо ударом головою приносить перемогу збірній Португалії над валлійцями у півфіналі ЧЄ-2016. (Фото з сайта УЄФА.)

Сучасний футбольний світ уже давно сприймається в розрізі протистояння двох геніальних футболістів — аргентинця Ліонеля Мессі та португальця Кріштіано Роналдо. На клубному рівні, виступаючи за «Барселону» та «Реал», відповідно, обоє зібрали доволі вражаючу колекцію трофеїв. І наявність у їхньому музеї «Золотих м’ячів» — прямий результат цієї роботи. А от у національних збірних і Кріштіано, й Ліонель серйозними здобутками похвалитися не можуть. Власне, жодного трофею з національною збірною їм ви­грати не вдалося.
 
Після того як кілька тижнів тому в фіналі Кубка Америки проти чилійців у серії 11-метрових ударів Мессі «запоров» свою спробу, залишивши «біло-блакитних» біля «розбитого корита», у розпачі він зробив сенсаційну заяву. Неможливість підкріпити чемпіонські амбіції яскравими трофеями змусила 29-річного аргентинського генія оголосити про завершення виступів на міжнародному рівні. 
 
Хоч як би феноменально Лео виглядав у «Барселоні», одягаючи «біло-блакитну» футболку, ореол феноменальності тут же кудись тікає від нього. Усе, що йому вдалося виграти зі збірною Аргентини — не надто популярне серед футболістів олімпійське «золото» на Іграх-2008 у Пекіні. Водночас три срібні  фініші на Кубку Америки та титул віце-чемпіона світу 2014 року своїми персональними здобутками Мессі, звісно, не вважає.
 
Водночас у лідера португальської збірної Роналдо зовсім інші життєві орієнтири: пережиті спортивні невдачі він сприймає лише як стимул для нових спроб. Поки Мессі змушений займатися нефутбольними справами, намагаючись уникнути 21-місячного тюремного строку, присудженого йому судом Барселони за уникнення від сплати багатомільйонних податків, Роналдо, виступаючи вже на своєму четвертому чемпіонаті Європи, допоміг своїй збірній пробитися до фіналу турніру.
 
У 2004 році, у вирішальному поєдинку на домашньому Євро, португальці зазнали прикрої поразки від греків. Через 12 років після тієї невдачі Кріштіано сподівається, що повторна спроба виявиться успішнішою. «Вірю, що у нас буде привід для посмішок, а сльози на наших щоках стануть сльозами радості. Я завжди говорив, що мрію  виграти титул зі збірною Португалії, й ми стали до цього ближчi. Ми знали, що на нас чекає довгий шлях. Наша команда пережила ряд складних моментів, але, на мою думку, краще слабо почати й позитивно закінчити, ніж навпаки», — сказав після переможного півфіналу над валлійцями Роналдо.
 
Опонуючи збірній свого партнера по «Реалу» — Гарету Бейлу, Кріштіано наочно продемонстрував, чому вважається одним із кращих футболістів планети. Забивши в поєдинку переможний м’яч (та зробивши результативну передачу), «К7» повторив рекорд результативності на Євро Мішеля Платіні, на рахунку якого було дев’ять голів. «Кріштіано — справжній бомбардир, і він знову забив. Але в нашій поразці винні ми, а не наш суперник. Хай там як, але ми все-одно пишаємося собою, адже ніхто не очікував, що наша команда забереться настільки високо по турнірній сітці», — наголосив Бейл.
 
Нагадаємо, що незадовго до старту Євро збірна України в Києві мінімально перемогла валлійців у контрольному матчі, щоправда, тоді за новоспечених бронзових призерів ЧЄ-2016 не грали їхні лідери  — Бейл та Ремзі. Власне, через дискваліфікацію не було останнього й у півфінальному двобої з португальцями... А як виглядають валлійці без його креативних ідей, у принципі, відомо. До слова, перемога над Уельсом стала першою звитягою збірної Португалії на ЧЄ-2016, яка була здобута в основний час. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Півфінал. Португалія — Уельс — 2:0 (К. Роналдо, 50; Нані, 53).
У другому півфіналі  грали: Франція — Німеччина.