Наше підходить їхньому: Україна постачатиме ракети для польських винищувачів

05.07.2016
Днями українська державна оборонна компанія «СпецТехноЕкспорт» спільно з польською WB Electronics перемогла в тендері на постачання 40 ракет для польських винищувачів Міг-29М. Рiч у тiм, що ці винищувачі й досі використовують як озброєння радянський снаряд, який комплектують лише в Україні та Росії. Оскільки для керівництва європейської  Польщі постачання ракет класу «повітря-повітря» з країни-агресора є неприйнятним, вибір впав на український оборонно-промисловий комплекс. 
 
«Українці — це тепер єдиний, крім Росії, виробник ракетних снарядів, які можуть використовуватися у польських літаках. МіГ-29 — сучасні серед пострадянських літаків, які в останні роки пройшли модернізацію (у співпраці iз зарубіжними фірмами). Їхнi навігаційнi, ідентифікаційнi системи і систему зв’язку пристосували до стандартів НАТО. Отже, вони готові до союзницьких операційних дій. Тепер їх використовують у місіях НАТО», — коментує  польський експерт Юліуш Сабак. За його словами, чи не головною умовою тендеру, яку й виконав український «СпецТехноЕкспорт», було те, що ракети повинні бути новими, а не знятими з чужого озброєння. Крім того, термiн iз дати виготовлення не має бути більше року. До слова, сусідня Польща має отримати ракети вже до листопада цього року.  
 
Варто зауважити, що перемогу у тендері компанії «СпецТехноЕкспорт» європейські експерти розцінюють, як можливість подальшої тісної співпраці у військовій галузі між Україною та країнами Центрально-Cхідної Європи, Балтії. За словами голови ГО «Центр досліджень Польща—Україна» Даріуша Матерняка, наразі для такої співпраці існує широке поле, оскільки зараз європейські країни  активно замінюють стару радянську зброю на нові, сучасні зразки.
 
«Польща та країни Центральної Європи дуже добре розуміють російську загрозу та адекватно на неї реагують. Чого не скажеш про країни старої, або Західної Європи, у яких і досі вважають, що Росія — далеко і тому не становить загрози. До того ж від співпраці з нею можна отримати «грубі гроші», — каже Матерняк.
 
До слова, за даними Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, попри санкції, введені Євросоюзом проти Росії у 2014-му внаслідок агресії на Донбасі та анексії Криму, провідні країни Європи продовжують співпрацю з Федерацією на різних рівнях, зокрема й військово-технічному. За словами заступника директора цього Центру  Михайла Самуся, Італія продовжує  виконувати контракт на поставку військових вантажівок «Івеко» до РФ, а Франція поставляє комплектуючі до її озброєнь.