Сядуть усі?

30.06.2016
Сядуть усі?

У квартирі соратниці Петра Симоненка Алли Александровської провели обшук, після якого вона була доставлена до Харківського обласного управління СБУ. За словами адвоката Олександра Шадріна, їй інкримінують одразу дві статті Кримінального кодексу — посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а також дача хабаря посадовій особі. У СІЗО затримана проведе щонайменше три дні без права виходу під заставу. Правоохоронці дозволили адвокату передати їй продукти та речі першої необхідності. Соратники 68-річної екс-комуністки також повідомили, що наразі вона почувається задовільно, але через вік та слабке серце потребує постійного прийому ліків. 
 
Це не перший випадок, коли «чотирикратну» депутатку Верховної Ради правоохоронці затримували за організацію сепаратистських заходів. У вересні 2014 року вона потрапила до відділку міліції разом iз двадцятьма учасниками так званого «Маршу миру». Міністр МВС Арсен Аваков тоді так прокоментував участь комуністки у забороненому мітингу: «З вигуками і закликами «Україна — не держава», — їй потрібно було розмовляти зі слідчими у райвідділі, а не балотуватися до українського парламенту». 
 
З часом, коли відвертий сепаратизм став наказовим, Алла Александровська організувала громадський рух «За Слобожанщину» і виступила ініціатором створення регіону особливого розвитку «Слобожанщина». Цей проект одразу зацікавив правоохоронців, і Харківська обласна прокуратура наприкінці минулого року розпочала кримінальне провадження за статтею «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України». Слідчих насторожив той факт, що учасники руху виступали за автономність в управлінні Харківщиною. У свою чергу, патріотичні громадські організації оцінили програмну «особливість регіону» від Александровської як завуальовану спробу організувати щось на кшталт «ХНР». 
 
Співробітники СБУ гучне затримання поки що не коментують. З’явилася скупа інформація лише від прес-служби обласної прокуратури. «Дійсно, проводиться низка слідчих дій у рамках кримінального провадження, — повідомили там. — Слідчі діють у рамках Кримінально-процесуального кодексу України».
 
Із відомих політиків на факт затримання екс-комуністки поки що відреагував лише заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука. «Мабуть, як державний службовець я повинен промовчати, — написав він у «Фейсбуці». — Але... Від новини про затримання Александровської у Харкові настрій покращився. Досить вже загравати з тими, хто привів війну в наш дім». Він також висловив надію, що від дня цього арешту почнеться «реальна боротьба з п’ятою колоною в тилу».